Ποια είναι η θέση του ΠΟΥ για τη χρήση μάσκας

Ποια είναι η θέση του ΠΟΥ για τη χρήση μάσκας

Στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς στρέφονται ολοένα και περισσότερες χώρες τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού.

Τι συνιστά ο ΠΟΥ σε χώρες που σκέφτονται τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους;

Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλές ερωτήσεις για τη χρήση μασκών για να εμποδίσουν τη μετάδοση του Covid-19 στην κοινότητα και ότι πολλές χώρες συνιστούν στους πολίτες να τις φορούν. 

Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να περιορίσει τη διάδοση αρκετών λοιμώξεων του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου και του κορονοϊου. Ωστόσο, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να προσφέρει ένα επαρκές επίπεδο προστασίας. Θα πρέπει να υιοθετηθούν άλλα μέτρα όπως η φυσική απόσταση και η υγιεινή των χεριών.

Για χώρες που σκέφτονται να υιοθετήσουν τη χρήση μάσκας, ο ΠΟΥ συμβουλεύει τους ειδικούς να λάβουν υπόψη παράμετρους όπως: εάν ο σκοπός είναι να εμποδίσουν αυτόν που τη φορά να μεταφέρει τον ιό σε άλλους (έλεγχος πηγής) ή να προσφέρουν προστασία σε αυτόν που τη φορά έναντι της μόλυνσης (πρόληψη). Τον κίνδυνο έκθεσης στον Covid-19. Εάν υπάρχει υψηλή διάδοση στην κοινότητα και δεν είναι δυνατή η λήψη άλλων μέτρων όπως η ανίχνευση των επαφών ή δεν υπάρχει ικανότητα διεξαγωγής τεστ. Αν υπάρχουν εργαζόμενοι που έρχονται σε στενή επαφή με το κοινό (υγειονομικοί, ταμίες)

Αν υπάρχει ευαλωτότητα όσων φορούν μάσκες/πληθυσμού: για παράδειγμα εάν υπάρχουν επαρκείς προμήθειες σε ιατρικές μάσκες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως σε άτομα που πάσχουν από καρδιοαγγειακές παθήσεις ή σακχαρώδη διαβήτη, ηλικιωμένους ή ασθενείς σε ανοσοκαταστολή. Ο τόπος που διαμένει ο πληθυσμός: Σε τόπους με υψηλή πυκνότητα (όπως προσφυγικούς καταυλισμούς ή όσους ζουν σε περιορισμένες συνθήκες) και σε μέρη που τα άτομα δεν μπορούν να διατηρήσουν μια ασφαλή απόσταση (όπως τα πολυσύχναστα λεωφορεία ή άλλες μεταφορές). 

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία υπέρ ή κατά της χρήσης μάσκας (ιατρικής ή μη) σε υγιή άτομα στην ευρύτερη κοινότητα. Ο ΠΟΥ συνεχίσει να συνιστά να φορούν μάσκες πρόσωπα που είναι άρρωστα ή που φροντίζουν άρρωστα άτομα. Ο ΠΟΥ εξετάζει τα δεδομένα της επιστήμης για το ζήτημα και ανανεώνει συχνά τις οδηγίες του. Εν τω μεταξύ, για να υποστηρίξει χώρες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ο ΠΟΥ παρέχει συμβουλές μέσω μιας προσέγγισης βάσει κινδύνου για τη χρήση της μάσκας.