Ποια είναι η στρατιωτική ισχύς του Ιράν

Ποια είναι η στρατιωτική ισχύς του Ιράν

Του Γιάννη Μαντζίκου

Την ώρα που ο κόσμος αναμένει με αμηχανία τα επόμενα βήματα της Τεχεράνης, τα οποία παραμένουν αδιευκρίνιστα μετά την δολοφονία του Κασέμ Σολειμανι, ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισε ήδη να ενισχύει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή με την αποστολή άλλων 3.500 στρατιωτών. Εν τούτοις το ερώτημα είναι ποια είναι η ισχύς του Ιράν σε στρατιωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με μια «καταγραφή» του Global Security του 2015, το Ιράν διέθετε:

- περί τις 900.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό

- 1783 κύρια άρματα μάχης

- 750 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης

- 500 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού

- 2.322 μονάδες αυτοκινούμενων και ρυμουλκούμενων πυροβόλων

- 1.474 πυραυλικά συστήματα.

Διέθετε επίσης -μεταξύ άλλων- 273 μαχητικά αεροσκάφη, 50 μαχητικά ελικόπτερα, 322 πολεμικά και περιπολικά σκάφη, 20 υποβρύχια και 5 φρεγάτες.

Το 2016 το Ιράν απέκτησε το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300, που του επιτρέπει να υπερασπιστεί υποδομές και εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας σε μια ακτίνα 200 χιλιομέτρων. Η δυναμικότητα των ιρανικών πυραύλων είναι δύσκολο να υπολογιστεί, αλλά εκτιμάται ότι οι «Φρουροί της Επανάστασης» διαθέτουν τουλάχιστον 300 πυραύλους Shahab-1 και Shahab-2 με μέγιστη εμβέλεια τα 500 χλμ.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), το Ιράν διαθέτει επίσης μια εκατοστή πυραύλους με ακτίνα δράσης που υπερβαίνει τα 1000 χμ. (Shahab-3/Ghadr), ίσως και τα 2500 χμ. Soumar/Sajjil), πράγμα που φέρνει σε απόσταση βολής την Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, το εσωτερικό της Κίνας, τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη.

Στον αντίποδα αναλυτές επισημαίνουν ότι:

- Ένα μεγάλο μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού του Ιράν είναι παλιό και χρονολογείται από την εποχή του Σάχη. Σημαντικό μέρος του εξοπλισμού που διαθέτει η ιρανική πολεμική αεροπορία είναι του καιρού του Βιετνάμ, όπως τα F-4 (που μόλις απέσυρε η Ελλάδα) και τα F-14 (topgun) που έχουν από καιρό αποσύρει οι ΗΠΑ.

- Η κατάσταση δεν διαφοροποιείται πολύ στις χερσαίες δυνάμεις στις οποίες περιλαμβάνονται οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113 και συστήματα πυραύλων Hawk.