Πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας - 100.000 φέτος οι δόσεις εμβολίου στην Ελλάδα
Αλ. Μπουρλά

Πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας - 100.000 φέτος οι δόσεις εμβολίου στην Ελλάδα

Άμεσα ξεκινούν οι αποστολές των εμβολίων της Pfizer, από τις οποίες η Ελλάδα θα λάβει ως το τέλος του χρόνου μεταξύ 90.000 και 100.000 δόσεων, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ, ο επικεφαλής της εταιρείας Αλ. Μπουρλά. «Μπορεί να μας πάρει κάποιο καιρό αλλά οι λύσεις που έχουμε στα χέρια μας είναι αποτελεσματικές ώστε είναι ζήτημα χρόνου να φτάσουμε στο τέλος της πανδημίας» είναι το μήνυμα του προέδρου της εταιρείας.

Στο ερώτημα πόσες ακριβώς δόσεις εμβολίων θα λάβει η Ελλάδα, τόνισε πως στην χώρα αναλοιγούν περίπου 2 εκατομμύρια δόσεις, από τα 200 συνολικά εκατομμύρια που έχει παραλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ευρωπαική Ένωση έχει το δικαίωμα να ζητήσει 100 εκατομμύρια επιπλέον «τα οποία θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τους τα δώσουμε».

Έκανε σαφές πως τηρούνται με αυστηρότητα όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας αναφορικά με τη διανομή των εμβολίων δηλώνοντας βέβαιος πως  τα πάντα θα γίνουν με τις δέουσες προδιαγραφές και προσθέτοντας πως «ελέγχουμε την κάθε λεπτομέρεια μέχρι και το τελευταίο στάδιο παραδόσεως αυτών των εμβολίων, επομένως δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό».

Παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος πως παρότι η επιχείρηση εμβολιασμού και η αποστολή τόσων εκατομμυρίων δόσεων σε πλειάδα χωρών συνιστά ένα τεράστιο εγχείρημα, εντούτοις όλα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. «Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα όταν κάναμε αποστολές στην Αγγλία ή στην Αμερική, που είναι αρκετά περίπλοκο, επομένως νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Pfizer.

Επίσης, για μία ακομα φορά, έστειλε μήνυμα ότι οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, να φορούν μάσκες και να τηρούν τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών.

«Είμαστε στο τελευταίο στάδιο, θα ήτανε κρίμα κάποιοι να υποστούν περιπέτειες υγείας και να χάσουν ανθρώπους επειδή δεν πρόσεξαν τις τελευταίες μέρες» ανέφερε κατά την συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

Αναφορικά με την πρόσφατη μετάλλαξη του ιού και το ενδεχόμενο να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ο επικεφαλής της Pfizer επισήμανε ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για τα οριστικά στοιχεία της έρευνας.

«Νομίζω ότι, για να καταλάβουμε πόσο επικίνδυνη είναι, θα πρέπει να περάσει λίγος χρόνος για να καταλάβουμε καλύτερα αυτό το νέο στέλεχος που έχει αναπτυχθεί. Σε ότι αφορά τα εμβόλια είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά και σε αυτό το στέλεχος, αλλά δεν το ξέρουμε αυτή την στιγμή με βεβαιότητα. Πιστεύω ότι έχω δει στοιχεία τα οποία με κάνουν να μπορώ να πω ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά θα έχουμε οριστικά στοιχεία αν τα εμβόλια είναι το ίδιο ή περισσότερο αποτελεσματικά σε αυτό το στέλεχος σε κανένα δύο εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλά.

Σε κάθε περίπτωση έκανε σαφές ότι η εταιρεία θα έχει στα χέρια της περισσότερα στοιχεία αμέως μόλις ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει κλινικές δοκιμές από τις οποίες θα φανεί κατά πόσο το εμβόλιο είναι το ίδιο, περισσότερο ή λιγότερο κατά της μετάλλαξης του ιού.

Τότε, εξήγησε, «θα έχουμε αρκετά στοιχεία από την ολοκλήρωση των πειραμάτων που κάνουμε αυτή την στιγμή για να δούμε εάν είναι το ίδιο αποτελεσματικό, ή περισσότερο, ή λιγότερο, το εμβόλιο μας κατά αυτού του νέου ιού».

Ο κ. Μπουρλά διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστούν κάποιες προσαρμογές, αυτές θα γίνουν πολύ γρήγορα. «Πιστεύω ότι θα είναι σχετικά γρήγορα αν χρειαστεί αλλά αυτή την στιγμή είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί απλώς θα πρέπει να περιμένουμε δύο εβδομάδες να το επιβεβαιώσουμε».

Διαβάστε ακόμα:

ΕΜΑ: Όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το εμβόλιο της Pfizer-Biontech