Τα σενάρια για παράταση της καραντίνας και πέραν της 30ης Νοεμβρίου «φουντώνουν» τις τελευταίες ώρες, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ανησυχητικά. Τα κρούσματα κινούνται στα επίπεδα των 2.500-3.000 ημερησίως, συμπολίτες μας πεθαίνουν κατά δεκάδες και οι διασωληνωμένοι και οι σοβαρά ασθενούντες έχουν γεμίσει τα κρεβάτια των ΜΕΘ.
Να σημειωθεί πως τουλάχιστον 1.080 θύματα ανέρχεται ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοίού στην Ελλάδα, καθώς κατά την διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί της Κυριακής 45 ακόμα ασθενείς έχασαν την ζωή τους από επιπλοκές της νόσου.
Τα θύματα των τελευταίων ωρών, ως επί το πλείστον έχουν καταγραφεί σε νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας, όπου η κατάσταση παραμένει οριακή, ενώ ασθενείς κατέληξαν και στις υπόλοιπες περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Αττική και η Λάρισα.
Υπενθυμίζεται πως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.835 νέα κρούσματα της νόσου και 38 νέους θανάτους, με 266 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, ενώ μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος ημερήσιος αριθμός νεκρών καταγράφηκε την περασμένη Πέμπτη με 50 θύματα σε 24 ώρες.
Παράλληλα ανησυχία προκαλούν και τα κρούσματα σε ιατρικό προσωπικό, όπως στο ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου θετικές βρέθηκαν μία γιατρός και μία αναισθησιολόγος. Οι δύο εργαζόμενες βρίσκονται πλέον σε κατ' οίκον περιορισμό αφού η εικόνα της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.
Με αυτά τα στοιχεία υπόψιν, κι εφόσον τις επόμενες 10 ημέρες δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και υποχώρηση των κρουσμάτων κάτω από τα 1.000, πολύ δύσκολα θα αρθεί το lockdown στο τέλος Νοεμβρίου.
Χθες, το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε μάλιστα και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στο Mega ανέφερε: «Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση» εξήγησε.
Σήμερα αντιστοίχως το ενδεχόμενο επέκτασης της διάρκειας του lockdown ή την εφαρμογή εναλλακτικών μέτρων περιορισμού επισήμανε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ενώ παράλληλα σημείωσε πως τα κρούσματα κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται, με τους ειδικούς να αναμένουν μείωση της επόμενες ημέρες.
Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Παναγιωτακόπουλος ανάφερε πως το lockdown είναι πιθανό να επεκταθεί και μετά τις 30 Νοεμβρίου είτε με την μορφή που έχει σήμερα είτε με κάποιο άλλο μίγμα περιοριστικών μέτρων.
Τούτων λεχθέντων, κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει ότι ξαφνικά μέσα σε μία ημέρα θα αρθούν όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Ενδεχομένως σταδιακά να ανοίξουν τα σχολεία και ίσως πριν από τις γιορτές να υπάρξει άνοιγμα του εμπορίου, με εξαιρετική προσοχή. Το βέβαιο είναι ότι τα Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά από κάθε άλλη φορά.
Υπενθυμίζεται πως σε λιγότερο από ένα μήνα (28 ημέρες για την ακρίβεια) έχουν πεθάνει περισσότεροι από 500 πολίτες, όσους σε οκτώ μήνες, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στις 17 Οκτωβρίου -επτά μήνες και τέσσερις ημέρες δηλαδή μετά την πρώτη καταγραφή θύματος από κοροναϊό στη χώρα- ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 500. Μόλις 28 ημέρες μετά, οι νεκροί έφτασαν τους 1.035.
Προς το παρόν βεβαια οι επιδημιολόγοι παρακολουθούν τα «σκληρά» δεδομένα αποφεύγοντας να προχωρήσουν σε προβλέψεις που αφορούν το ακριβές χρονοδιάγραμμα επιπέδωσης της καμπύλης.
Πόσω δε μάλλον, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι πλέον οι καμπύλες που ορίζουν τη δυναμική της επιδημίας είναι πολλές και εξίσου καθοριστικές στο συνολικό άθροισμα των κρίσιμων παραγόντων που κρίνουν το αποτέλεσμα.
«Γονατίζουν» τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα
Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς και για τα νοσοκομεία της Λάρισας, όπου νοσηλεύονται 168 ασθενείς και μόλις μία κλίνη ΜΕΘ στην πόλη να είναι διαθέσιμη.
Γεμάτη και η μονάδα στα Τρίκαλα όπου από τα 10 κρεβάτια ένα είναι κενό. Στην Καρδίτσα άρχισαν ήδη διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία με 2 ασθενείς να έχουν μεταφερθεί στην ΜΕΘ της Χαλκίδας.
Τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας είναι δυσεύρετα, ενώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων μετατρέπουν χειρουργικές αίθουσες σε μονάδες προκειμένου να μπορέσουν να νοσηλευτούν ασθενείς υπό μηχανικής υποστήριξη.
Στις τελευταίες διασωληνώσεις είναι και δύο αστυνομικοί σύμφωνα με πηγές από το Κιλκίς, οι οποίοι είναι μόλις 39 ετών.
Χθες πάλι σε ΑΧΕΠΑ και Γεννηματά υπήρξαν 100 εισαγωγές νοσηλείας λόγω κοροναϊόυ, ενώ στα 200 rapid τεστ που διενεργήθηκαν στην Θεσσαλονίκη, τα 40 βγήκαν θετικά.
Υπολογίζεται ότι κάθε 40 λεπτά πραγματοποιείται μια διασωλήνωση, ενώ κάθε 20 λεπτά υπάρχει μια εισαγωγή για νοσηλεία στα νοσοκομεία της χώρας.
Στις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 400 άτομα, ενώ αρκετοί είναι νεαρής ηλικίας όπως επισημαίνεται διαρκώς στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ από το ιατρικό προσωπικό.
Σχέδιο σταδιακού ανοίγματος
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, καθίσταται σαφές ότι η έξοδος από την καραντίνα πρέπει να γίνει με στρατηγικό σχέδιο σταδιακού ανοίγματος ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να βρεθεί σε οριακό σημείο το υγειονομικό σύστημα υγείας.
Αν και είναι νωρίς για εκτιμήσεις περί αποτελεσματικότητας των μέτρων, το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί το πράσινο φως για παράταση της εθνικής καραντίνας για μία συν μία εβδομάδα – ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις – έτσι ώστε να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες για μία «βελούδινη» μετάβαση.
Χάρτης ασφαλείας
Επιπροσθέτως το επικρατέστερο πλέον σενάριο είναι η λήξη του εθνικού lockdown να γίνεται ανάλογα με τις διαβαθμίσεις του υγειονομικού συναγερμού σε τοπικό επίπεδο και όχι στο σύνολο της χώρας, επιστρέφοντας και πάλι στο σύστημα ζωνών του υγειονομικού χάρτη ασφαλείας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19. Μέχρι τότε, πάντως, το μοντέλο που προκρίνεται σχετικά με τα μέτρα που θα ακολουθήσουν εστιάζει σε οριζόντια εφαρμογή τους.
Στην εν λόγω περίπτωση, οι κάτοικοι των λιγότερο επιβαρυμένων περιοχών -συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας- πιθανόν να επιστρέψουν σε κάποια μορφή «κανονικότητας» εντός των Χριστουγέννων με ανοιχτό το λιανικό εμπόριο, ίσως και τα εστιατόρια.
Εντούτοις, όπως έχει αποδειχτεί εν μέσω πανδημίας οι αβεβαιότητες και οι ανατροπές δεν αποτελούν τις εξαιρέσεις.
Το βασικό όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς είναι «να παραμείνουμε όλοι υγιείς».
Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού
Η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό και στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα μάλιστα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ο εμβολιασμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι' αυτό το σκοπό.
Συγκεκριμένα στη χώρα μας, ξεκίνησε η προετοιμασία από την κυβέρνηση για την υποδοχή του εμβολίου για τον κορονοϊό όπως επισήμανε χτες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, «η συμμετοχή της Ελλάδας στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που διαπραγματεύεται και συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασφαλίζει την επάρκεια στην κάλυψη του πληθυσμού».
Η παραπάνω εικόνα καθιστά εξαιρετικά κρίσιμες τις επόμενες ημέρες. Εντούτοις, τα καλά νέα από το επιστημονικό μέτωπο σε ό,τι αφορά τα εμβόλια δημιουργούν αισιοδοξία και θέτουν τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα προκειμένου να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων, αλλά και να καταρτίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού.
Το διπλό μάλιστα αυτό σχέδιο τέθηκε επί τάπητος σε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή τη στιγμή προέχει η διαχείριση της κατάστασης και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αφού, παρά τα καλά νέα, ο χρόνος που θα μεσολαβήσει ως το εμβόλιο είναι αρκετός και για να κερδηθεί η μάχη με τον κορονοϊό πρέπει να φτάσουμε όλοι μαζί ασφαλείς έως αυτό το σημείο.
Ταχύρρυθμη τηλεκπαίδευση ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για COVID-19
Την ίδια στιγμή, σε ταχύρρυθμη τηλεκπαίδευση ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για COVID-19, προχωρά το υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την επιστημονική επιμέλεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την τεχνογνωσία του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Α΄ Παθολογική Κλινική, ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Δρ Συμεών Μεταλλίδη, της Προϊσταμένης στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, Δρ Παρθενόπης Παντελίδου, της Αναισθησιολόγου, Διευθύντριας ΤΕΠ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Δρ Βαρβάρας Φυντανίδου, και του συντονιστή Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρη Πύρρου.
«Από την αρχή της πανδημίας, είμαστε σε καθημερινή συνεργασία με τους επιστήμονες όλων των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων της χώρας, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.
Το πρόγραμμα, το οποίο γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, αφορά όλες τις ειδικές γνώσεις για τη διαχείριση των ασθενών και την ασφάλεια των υγειονομικών:
Α) Χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας, όσον αφορά τον ασφαλή τρόπο ένδυσης & έκδυσης
Β) Κλινική προσέγγιση και εξέταση ασθενούς με νόσο COVlD-19
Γ) Εκτίμηση της βαρύτητας ασθενούς με νόσο COVlD-19
Δ) Οξυγονοθεραπεία
Ε) Διακομιδές & Αεροδιακομιδές ασθενών»
Τα 4 σενάρια του ΕΟΔΥ για το μέλλον της πανδημίας
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί οφείλουν να λάβουν υπόψιν ακόμη και το ενδεχόμενο μια δυσμενούς εξέλιξης της πανδημίας, όπως προκύπτει και από τα τέσσερα επιδημιολογικά σενάρια του ΕΟΔΥ. Στο καλό σενάριο του ΕΟΔΥ, η πανδημία θα κορυφωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Στο κακό, αυτό θα συμβεί στις αρχές Φεβρουαρίου.
Απαραίτητη προυπόθεση για να διαψευσθούν τα πιο δυσοίωνα από αυτά τα σενάρια είναι να περιορίσουν οι πολίτες τις μετακινήσεις τους. Με δεδομένα τα μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί, το μόνο που μένει για να ανακοπεί η διασπορά του ιού, είναι η συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια αυτή, με την εφαρμογή οικειοθελούς κοινωνικής απομόνωσης. Γιατί ο μόνος τρόπος να σταματήσει η διασπορά στην κοινωνία, είναι η ανυπαρξία κοινωνικής επαφής.
Στην πραγματικότητα η καραντίνα που έχει επιβληθεί μέχρι τώρα, στοχεύει στην ανακοπή του ρυθμού διασκέδασης του πληθυσμού, προκειμένου να περισώσουμε την οικονομική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο βαθμό της. Ο λόγος, προφανής : Η διατήρηση της "υποχρεωτικής" κοινωνικής επαφής, για να μπορεί ο κόσμος να συνεχίσει να εργάζεται, σε βάρος των κοινωνικών επαφών για αναψυχή, η οποία μπορεί να μετατεθεί χρονικά με λιγότερες επιπτώσεις.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, αν δεν κάνουμε τίποτα και συνεχίσουμε την ίδια κοινωνική συμπεριφορά, τότε η κορύφωση θα έρθει στις αρχές Φεβρουαρίου, με τα κρούσματα να εκτινάσσονται ακόμη και στις 6.000 καθημερινά.
Το δεύτερο σενάριο, περιλαμβάνει την ελάχιστη μείωση των κοινωνικών επαφών κατά 12%. Στην περίπτωση αυτή, τα κρούσματα παραμένουν αυξανόμενα, περίπου στα 5.000 ημερησίως και λίγο παραπάνω, ενώ η κορύφωση του δεύτερου κύματος επέρχεται μέσα στις πρώτες δέκα μέρες του Φεβρουαρίου.
Το τρίτο σενάριο, προβλέπει κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων μέχρι το πρώτο 10ήμερο - 15θήμερο των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί και μέχρι τα 3.300 κρούσματα, καθώς επίσης συνέχιση της ανόδου με σταθεροποιητικές όμως τάσεις λίγο πάνω από τα 3.500 κρούσματα μέχρι τα Χριστούγεννα και κάμψη αμέσως μετά. Στην περίπτωση αυτή, η μείωση της κινητικότητας υπολογίζεται περίπου στο 25%.
Το τέταρτο και πιο αισιόδοξο σενάριο, προβλέπει την μείωση της κινητικότητας κατά 35%, με κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων περίπου στα 3.000 ημερησίως τις πρώτες 10 μέρες από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων. Ενα σενάριο το οποίο δείχνει να επιβεβαιώνεται βάσει και των τελευταίων αποτελεσμάτων.
Διαβάστε ακόμα: