7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα καινοτομεί στον χώρο της ψηφιακής διακυβέρνησης

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα καινοτομεί στον χώρο της ψηφιακής διακυβέρνησης

«Για μια σπουδαία στιγμή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας» έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στον χαιρετισμό στην εκδήλωση έναρξης κατασκευής του νέου Data Center της νέας επένδυσης της Lamda Hellix στο Κορωπί. Όπως είπε χαρακτηριστικά πρόκειται για μια σπουδαία επένδυση.

«Είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης αλλαγής που συντελείται στην χώρα το τελευταίο διάστημα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές καινοτομίες στον χώρο της ψηφιακής διακυβέρνησης και θεσμικές και αμιγώς τεχνολογικές όπως για παράδειγμα μια από τις πιο καινοτόμες στρατηγικές που έχει η Ελλάδα στον χώρο του cloud».

Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι με τον υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, 'Αδωνι Γεωργιάδη «σχεδιάζουμε ένα εργαλείο στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα δράσει σαν επιταχυντής και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν κι αυτές να μεταβούν σε υπηρεσίες cloud όσο το δυνατόν γρηγορότερα και βέβαια κινήσεις όπως το να είμαστε πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εισήγαγε τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στο εθνικό της δίκαιο. Όλα αυτά παίζουν τον ρόλο τους, δημιουργούν ένα υπόστρωμα για να μπορέσουν οι κινήσεις κι επενδύσεις όπως η σημερινή να βρούνε το φως της πραγματικότητας. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή, στον χώρο του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα η απόσταση έχει ήδη καλυφθεί σε σχέση με τα κράτη μέλη της Ε.Ε., το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να κάνουμε ένα άλμα».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι την περίοδο της πανδημίας ο χώρος του ψηφιακού μετασχηματισμού εκ των πραγμάτων κατέστη αναγκαιότητα σημειώνοντας ότι η πανδημία ανάμεσα στα αρνητικά αφήνει και κάτι θετικό, τη λειτουργία του gov.gr, της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, το οποίο είναι το «νέο οικοδόμημα του κράτους. Αυτό θα συνεχιστεί», όπως ανέφερε. Όπως πρόσθεσε ο υπουργός «η ψηφιακή πολιτική μειώνει τις ανισότητες, βοηθά τα άτομα με αναπηρία, τον απόδημο Έλληνα αλλά και την διαφάνεια».

«Χρειάζεται κανείς να τα σχεδιάζει με μεγάλη προσοχή και να τα επικοινωνεί όσο το δυνατόν καλύτερα» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης διευκρινίζοντας ότι στο επίκεντρο όλων βρίσκεται ο πολίτης. Παράλληλα, ο υπουργός μίλησε για τις νέες δράσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπως η μεταβίβαση ακινήτων με μια κίνηση στον συμβολαιογράφο, η ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης, η ίδρυση ατομικής επιχείρησης, αλλά και πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης στον τομέα της δικαιοσύνης, στον τομέα υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας όπως η ανανέωση διαβατηρίου ψηφιακά ή και πληρωμή μιας κλήσης με την πιστωτική κάρτα. Όσο για τις συντάξεις «αυτό το ζήτημα προσπαθούμε να το λύσουμε τώρα με τον κ. Χατζηδάκη - πήραμε την ομάδα που έκανε το σύστημα του εμβολιασμού».

Όσον αφορά στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών ο υπουργός σημείωσε ότι «η μαγιά έχει αρχίσει και μπαίνει και σε ό,τι αφορά στις ψηφιακές δεξιότητες για την ψηφιακή οικονομία σχεδιάζονται πρωτοβουλίες οι οποίες θα μας επιτρέψουν να μπορέσουμε όχι απλά να καλύψουμε το χαμένο έδαφος αλλά και να μεταβούμε σε ένα πολύ καλύτερο σημείο. Υποδομές όπως η σημερινή είναι η αναγκαία συνθήκη για να μπορέσουμε να επιτύχουμε κάτι τέτοιο.

Τόνισε την ανάγκη αποχαλκοποίησης των δικτύων σταθερής τηλεφωνίας και αντικατάστασής τους από οπτική ίνα, ενώ αναφέρθηκε και στη μείωση του τέλους της κινητής τηλεφωνίας για τους πολίτες άνω των 30 ετών και του μηδενισμού για τους πολίτες μέχρι 29 ετών.

Για αυτό και αγκαλιάζουμε αυτήν την πρωτοβουλία. Αν κάτι πάντως έχουμε επιτύχει τα δυο τελευταία χρόνια είναι ότι έχουμε δημιουργήσει μια βαθιά στερεωμένη πεποίθηση ότι είναι απολύτως εφικτό η Ελλάδα όχι απλώς να καλύψει έδαφος αλλά να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν τον τομέα».

Στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις αυτήν την εβδομάδα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη. «Εκεί θα πούμε πολλά σε σχέση με τα εργαλεία που θα δώσουμε στους δημάρχους ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας του δημότη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ