Πιερρακάκης: Εμπιστοσύνη και εκπαίδευση, τα «όπλα» στη μάχη των fake news

Πιερρακάκης: Εμπιστοσύνη και εκπαίδευση, τα «όπλα» στη μάχη των fake news

«Ο πυρήνας της ψηφιακής πολιτικής ενός πολιτεύματος είναι η εμπιστοσύνη» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου «Η πρόκληση των fake news» που οργάνωσε ο Όμιλος ΑΝΤ1.

Ειδικότερα, τόνισε ότι «χρειάζονται θεμελιακές παρεμβάσεις στους αλγορίθμους, δηλαδή οι ίδιες οι πλατφόρμες χρήζουν ρύθμισης σε συνεργασία με κράτη, την ΕΕ, έτσι ώστε να μπορέσουμε τα προφανή, δηλαδή αυτά στα οποία μπορούμε όλοι μαζί λίγο πολύ να συμφωνήσουμε, να μπορέσουμε να τα βγάλουμε από την εξίσωση ώστε να διαφυλάξουμε την φύση και τον πυρήνα του πολιτεύματος. Γίνονται ενέργειες από την ΕΕ», την οποία ο υπουργός χαρακτήρισε ρυθμιστική υπερδύναμη. 

   Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι η εμπιστοσύνη κι η εκπαίδευση είναι δυο πολύ σημαντικοί παράγοντες. «Αυτό που προσπαθήσαμε εμείς να κάνουμε σε όλο το διάστημα της πανδημίας με τις ψηφιακές υπηρεσίες ήταν να φτιάχνουμε ένα οικοδόμημα που έφτασε τις 1.306 υπηρεσίες, οι οποίες όλες δούλευαν με μια αξιοπιστία. Μπορεί στην αρχή ο κόσμος να είχε μια μεγαλύτερη επιφύλαξη σε σχέση με την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα αλλά πλέον δεν την έχει».

Όσον αφορά στην εκπαίδευση, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, αν και ο κόσμος προτιμά την εξυπηρέτησή του μέσα από τις ψηφιακές υπηρεσίες «υπάρχει ανάγκη εκπαίδευσης ώστε να μην πατήσει το λάθος link στο λάθος email, υπάρχει ανάγκη εκπαίδευσης του κόσμου να καταλάβει ποια είδηση που βλέπει στο facebook είναι από ένα ποιοτικό μέσο ενημέρωσης διαβάζοντας το λινκ και ποια όχι». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η τεχνολογία είναι το εύκολο κομμάτι της εξίσωσης, το πιο δύσκολο είναι η ρύθμιση και οι σωστές πολιτικές αποφάσεις».

Όσον αφορά στις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται με τις δημοκρατικές αρχές της Πολιτείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα συκοφάντησης αθώων ανθρώπων και δεν συνεργάζονται, πρόσθεσε ότι πλέον «υπάρχει η αντίληψη ότι πρέπει και να αυτορυθμιστούν και να συνεργαστούν», ενώ επεσήμανε ότι όπως συνέβη στο θέμα γύρω από το 5G, στις ψευδείς ειδήσεις «πρέπει να απαντάς με δεδομένα επιστημονικά».

«Αυτή η συζήτηση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη τα τελευταία χρόνια, διότι από την μια πλευρά θα έχουμε τις ρυθμίσεις τύπου αυτές που συζητά η ΕΕ που είναι θετικές και ευεργετικές, αλλά από την άλλη πλευρά η τεχνολογία τρέχει. Πλέον δεν θα υπάρχει μόνο μια ψευδής είδηση αλλά ενδεχομένως και ένα ψευδές βίντεο. 'Αρα, πρέπει να αναπτύξουμε και τεχνολογικούς μηχανισμούς», συμπλήρωσε

Καταλήγοντας ο κ. Πιερρακάκης πρότεινε ότι χρειάζεται «ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρέμβαση ρυθμιστική στο πώς οι πλατφόρμες δουλεύουν με τον τρόπο που πάει να το κάνει καλά και σωστά η ΕΕ. Επίσης, χρειάζεται αυτορρύθμιση δηλαδή οργανισμοί όπως η ΕΣΗΕΑ, ευρύτερα η Κοινωνία των Πολιτών, δομές λογοδοσίας που αξιολογούν συνολικά το τι συμβαίνει, καθώς και εκπαίδευση με στοχευμένα προγράμματα και στους μαθητές αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες και τέλος συνεργασία με τις πλατφόρμες, αλληλεπίδραση μαζί τους ώστε να μπορέσουμε κάποια πράγματα να τα θεραπεύουμε πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι συνέβη μέχρι σήμερα».