Pfizer-BioNtech: Η τρίτη δόση εξουδετερώνει την Όμικρον

Pfizer-BioNtech: Η τρίτη δόση εξουδετερώνει την Όμικρον

Ισχυρή προστασία έναντι της παραλλαγής Όμικρον παρέχει η τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer Biontech σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα οι δύο εταιρείες.

Όπως μεταδίδει το NBC, σύμφωνα με την ανακοίνωση τα αποτελέσματα εργαστηριακής μελέτης δείχνουν ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου τους παρέχει παρόμοιο επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο όμικρον, συγκρίσιμο με δύο δόσεις κατά του αρχικού κορονοϊού και άλλων παραλλαγών που έχουν εμφανιστεί.

Τα δείγματα αίματος από εκείνους που έλαβαν μόνο την κύρια σειρά του εμβολίου, κατά μέσο όρο, είδαν 25πλάσια πτώση των αντισωμάτων κατά της νέας παραλλαγής.

Όπως αναφέρουν οι εταιρείες, το γεγονός αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου μπορεί να μην επαρκούν για την προστασία από την Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε πως «έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους απέναντι σε όλες τις παραλλαγές μέχρι τώρα».

Δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν» τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα εμβόλια αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τις προηγούμενες μεταλλάξεις και «δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο» με την Όμικρον, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι είμαστε ακόμη στην αρχή των μελετών γι' αυτήν την παραλλαγή που εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου και έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε 57 χώρες.