Πέτρος Κόκκαλης: «Το έγκλημα της 17Ν ήταν πολιτικό»

Πέτρος Κόκκαλης: «Το έγκλημα της 17Ν ήταν πολιτικό»

«Ξεκάθαρα πολιτικό» χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης το έγκλημα της 17Ν απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι της δολοφονικής επίθεσης που κόστισε τη ζωή τριών εργαζομένων στο κτήριο της Marfin για να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών.

Στη διάρκεια εκπομπής του Action 24, όπου και ήταν καλεσμένος, ερωτηθείς σχετικά με το αν πρέπει να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών, ο Πέτρος Κόκκαλης ανέφερε επί λέξη ότι: «Αυτό το κάναμε επί τριάντα χρόνια με τη 17Ν και σωστά το κάναμε, αλλά εκεί ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν ένα πολιτικό έγκλημα, εδώ κατά την άποψή μου δεν είναι ξεκάθαρο. Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες εκείνη την ημέρα στην Αθήνα και πρέπει να προχωρήσουμε σε μια διαλεύκανση...».

Και ενώ η ευρωβουλευτής της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι τα εγκλήματα της 17Ν δεν είναι πολιτικά αλλά εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου ανεξάρτητα από τις επικλήσεις των δραστών, εντούτοις ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε χαρακτηριστικά «δεν εννοούσα νομικά».  

Η δήλωση του Πέτρου Κόκκαλη περί πολιτικού εγκλήματος σε ό,τι αφορά τις δολοφονίες των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη δημιουργεί σε κάθε περίπτωση ερωτήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται μπροστά στην υποχρέωση να αποσαφηνίσει τη θέση του. Και όχι μόνο σχετικά με τον αν τα εγκλήματα της 17Ν είναι πολιτικά κάτι που επικαλούνται τα ίδια τα μέλη της οργάνωσης, όπως ο Δ. Κουφοντίνας που αρνείται ακόμη και να δηλώσει μεταμέλεια. Αλλά και για την αναφορά του Πέτρου Κόκκαλη ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η δολοφονία των τριών εργαζομένων στη Marfin αποτελεί πολιτικό έγκλημα.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται ή όχι για πολιτικό έγκλημα το γεγονός πως κάποιοι έριξαν μολότοφ σε ένα κτήριο που μέσα βρίσκονταν εργαζόμενοι ενώ την ίδια στιγμή δεν επέτρεπαν στην πυροσβεστική να πλησιάσει.

Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει και ως μάρτυρες στις δίκες μελών της 17Ν ενώ χαρακτηριστική έχει μείνει η φράση του Μάκη Μπαλαούρα το 2016 σύμφωνα με την οποία «Οι οργανώσεις αυτές όπως η 17Ν είχαν ένα λαθεμένο αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου...».