7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Πελώνη: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο δημόσιο

Πελώνη: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο δημόσιο

Την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο δημόσιο γνωστοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αναφορικά με τα περί απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων που αρνούνται να εμβολιαστούν και διευκρίνισε πως δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών με απολύσεις.

Όσον αφορά την πανδημία τόνισε ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων και επισήμανε ότι οι ανεμβολίαστοι μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες και εστίες μεταλλάξεων.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση και τους εμβολιασμούς υπογραμμίζοντας πως βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, καθώς τώρα  έχουμε όλοι στη διάθεσή μας την ασπίδα του εμβολίου, το οποίο είναι δωρεάν και άμεσα προσβάσιμο σε όλους και εν συνεχεία υπογράμμισε ότι «έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας, στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρό μας, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο έναντι του οποίου οι ανεμβολίαστοι μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες και εστίες μεταλλάξεων».

«Είναι λοιπόν χρέος όλων -κομμάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, συλλογικών φορέων- να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτήν της επιστήμης και της λογικής προκειμένου να πειστούν όσοι συμπολίτες μας διατηρούν επιφυλάξεις για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Το δίλημμα, λοιπόν, είναι σαφές: «Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε».  Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν», επισήμανε. 

Ακολούθως έδωσε στοιχεία για τους εμβολιασμούς, βάσει των οποίων μέχρι σήμερα έχουν γίνει 9.480.000   εμβολιασμοί. Πάνω από  5.330.000  συμπολίτες μας έχουν κάνει έστω μια δόση και περισσότεροι από 4.430.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 28 Ιουνίου μέχρι χθες, 590.000 πολίτες έκλεισαν το ραντεβού της πρώτης δόσης. Το 1 στα 3 από αυτά κλείστηκε από πολίτες της ηλικίας 18-29 ετών, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που αρνούνται να εμβολιαστούν η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει νομοθετικό πλαίσιο που δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών με απολύσεις. Το πλαίσιο σε ότι αφορά τις δημόσιες δομές θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνο συμπλήρωσε, ενώ αυτό που ανακοινώθηκε αφορά τις ιδιωτικές δομές.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «το πλαίσιο αναφορικά με τις δημόσιες δομές θα εξειδικευθεί εν ευθέτω χρόνω, αυτό, που έχει ανακοινωθεί αφορά στις ιδιωτικές δομές, όπως οι Οίκοι Ευγηρίας και προβλέπουν αποχή από την εργασία άνευ αποδοχών για όλους όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν»

Παρομοίως για υποχρεωτικό εμβολιασμό φοιτητών ανέφερε ότι «μόλις ανακοινώθηκε το πλαίσιο με βάση τη σύσταση της επιτροπής βιοηθικής η εκστρατεία της πειθούς συνεχίζεται, ελπίζω θα πειστούν και οι πιο δύσπιστοι και θα προσέλθουν. θέλουμε σε κάθε περίπτωση ανοικτά σχολεία και Πανεπιστήμια».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην πάει σε οριζόντια lockdown και δεν θα πάει σε τέτοια, από τη στιγμή που υπάρχει η ασπίδα του εμβολιασμού, την οποία πρέπει όλοι να αξιοποιήσουν».

Σχολιάζοντας τις αρνητικές δηλώσεις για την πορεία του ελληνικού σχεδίου αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε ότι «οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν για άλλη μια φορά» και τόνισε πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»  -που κατατέθηκε δεύτερο και εγκρίθηκε τρίτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- είναι ένα από τα πρώτα δώδεκα που εγκρίθηκαν από το Ecofin.

Στόχος τώρα είναι η βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που για τη χώρα μας ανέρχονται στα 30,5 δισ. ευρώ. Αναμένεται  μάλιστα να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου, τα πρώτα 4 δισ. ευρώ και έως το τέλος του έτους 7,5 δισ. ευρώ, υπενθύμισε.

Σε ερώτηση για το που κατέληξαν οι συζητήσεις κυβέρνησης - θεσμών σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών, η Αριστοτελία Πελώνη αποκάλυψε ότι «το πακέτο κλείδωσε, έγινε δεκτή η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών και οι συζητήσεις με τους θεσμούς κατέληξαν σε ένα γενναίο σχήμα ρύθμισης για τους κορονόπληκτους, τις λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινώσει πολύ σύντομα ο κ. Σταικούρας».

Σε ερώτηση για το εάν ο κατηγορούμενος αστυνομικός στην υπόθεση της 19χρονης στην Ηλιούπολη ήταν μέλος της Νέας Δημοκρατίας, όπως ερωτά ο ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Πελώνη απήντησε πως «δεν είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας».

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, επικαλούμενος δημοσιεύματα εφημερίδας, η  Αριστοτελία Πελώνη έκανε λόγο για «ξαναζεσταμένο φαγητό» τονίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας πρέπει να έχει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό του για να ξαναζεσταίνει το ίδιο φαγητό».

Προσέθεσε, μάλιστα: «Δεν νομίζω πως υπάρχει συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχει σχετική ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, πρόκειται για ξαναζεσταμένο φαγητό, δεν υπάρχει καμία σκιά, όπως έχουν ξεκαθαρίσει όλες οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ας κάνει ο κ. Τσίπρας ό,τι τον φωτίσει ο Θεός».