Πάτρα: Χωρίς παρουσία κόσμου η λειτουργία του Άγιου Ανδρέα

Πάτρα: Χωρίς παρουσία κόσμου η λειτουργία του Άγιου Ανδρέα

Με την τήρηση των μέτρων για την προστασία από το κορονοϊό εορτάζεται σήμερα στην Πάτρα η μνήμη του πολιούχου Αγίου Ανδρέα.

 Το πρωί τελέστηκε, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία πιστών, θεία λειτουργία και δοξολογία στον νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα χοροστατούντος του μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου και στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση της Αγίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα στο εσωτερικού ναού.

Νωρίτερα, στο κήρυγμά του ο μητροπολίτης Χρυσόστομος τόνισε ότι «σήμερα η προσκύνησις είναι πνευματική, βαθιά εσωτερική και ουσιαστική», προσθέτοντας ότι «σήμερα, είναι τόσο πόνος όλων μας, διότι εορτάζουμε τον 'Αγιο Ανδρέα κατά ένα παράδοξο, πρωτόγνωρο και αναπάντεχο θα έλεγα τρόπο».

Επίσης, κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του, ο μητροπολίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ασθενείς, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, λέγοντας: «Ας κάνουμε ικεσία για όλους τους αδελφούς μας, οι οποίοι αυτό τον καιρό ασθενούν, εξαιτίας της λοιμικής νόσου και της πανδημίας, η οποία μαστίζει τον κόσμο ολόκληρο και οι οποίοι είτε βρίσκονται στα νοσοκομεία της πόλης μας, είτε όπου αλλού στα νοσοκομεία της πατρίδας μας και σε όλον τον κόσμο, διότι έχουν ανάγκη της αγάπης μας, της προσευχής μας και της φωνής μας προς τον Κύριον, ώστε να εξέλθουν υγιείς. Εναγκαλιζόμεθα και ευχόμεθα στους ιατρούς, στο νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων μας, και σε όλους τους εθελοντές της αγάπης, οι οποίοι προσφέρουν την υπηρεσία τους στα ιδρύματα αυτά, τώρα που οι ασθενείς δεν έχουν την δυνατότητα να βλέπουν τους δικούς τους ανθρώπους».

   Μετά τη λιτάνευση της Αγίας Κάρας στο εσωτερικό του ναού, ο μητροπολίτης βγήκε στην πόρτα του ναού και απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κρατώντας την Αγία Κάρα του Αγίου Ανδρέα στα χέρια μου και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως συνιστούμε να τα τηρεί ο κάθε άνθρωπος, ευχόμεθα στους αδελφούς μας Πατρινούς, στους όπου γης αδελφούς μας Έλληνες ορθοδόξους χριστιανούς και σε όλο τον κόσμο, χρόνια πολλά, ευλογημένα και άγια. Και δια πρεσβειών του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα ο Κύριος μας να ελεήσει όλους μας, όλον τον κόσμο και συντόμως να οδηγήσει όλους μας εις την έξοδο από αυτή την δοκιμασία. Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, με προσευχή, με υπομονή, με ταπείνωση, με μετάνοια και με ενότητα μεταξύ μας». 

   Περιμετρικά του νέου ιερού ναού του Αγίου Ανδρέα βρίσκονται από χθες το βράδυ αστυνομικοί, ώστε να μην επιτρέψουν σε κανέναν την προσέγγιση στο ναό, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την προστασία από τον κορονοϊό. 

   Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έλεγχοι που πραγματοποιεί η Αστυνομία στην πόλη της Πάτρας, με σκοπό την τήρηση των μέτρων.