ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

Παρουσίαση εφαρμογής του συστήματος ηχογράφησης – αποηχογράφησης ποινικών δικών

Παρουσίαση εφαρμογής του συστήματος ηχογράφησης – αποηχογράφησης ποινικών δικών

Παρουσιάστηκε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το νέο σύστημα με το οποίο θα καταγράφεται ψηφιακά όλη η ακροαματική διαδικασία μιας δίκης στα ποινικά δικαστήρια, όπως συμβαίνει ήδη στις πολιτικές δίκες, από την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο.

Στην τελετή παρέστη ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης του έργου, πρόεδρος Εφετών Γιώργος Παπαγεωργίου. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος ξεκινάει από το Πρωτοδικείο Αθηνών και ειδικότερα από τα τριμελή ακροατήρια, τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια και το Δικαστήριο Ανηλίκων. Η λειτουργία του συστήματος θα επεκταθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα στο Εφετείο Αθηνών, τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά και σταδιακά σε όλα τα ποινικά ακροατήρια ανά τη χώρα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «με την εγκατάσταση του νέου συστήματος στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, σήμερα, κάνουμε δύο σημαντικά βήματα. Ένα βήμα προς την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς με το σύστημα της αποηχογράφησης θα βελτιωθεί σημαντικά ο ρυθμός στην έκδοση των αποφάσεων από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Κάνουμε όμως και ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων, καθώς το νέο σύστημα θα επιτρέψει την αποτύπωση της ποινικής δίκης με ακρίβεια, πληρότητα και ορθότητα».

Κλείνοντας, ο κ. Τσιάρας επισήμανε: «Ολοκληρώνεται ένα μεγάλο πρόγραμμα που αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα όλων των παραγόντων της δίκης. Αυτό το πρόγραμμα εκκίνησε από την παρούσα κυβέρνηση το περασμένο έτος από μηδενική βάση και απαίτησε σκληρή προετοιμασία μηνών».

Η κ. Σοφία Φούρλαρη, πρόεδρος της τριμελούς διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, ανέφερε ότι το νέο σύστημα ηχογράφησης - αποηχογράφησης των πρακτικών στα ποινικά ακροατήρια «θα βοηθήσει στη γρήγορη και ουσιαστική απονομή Δικαιοσύνης», ενώ ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου έκανε λόγο για «μία σπουδαία ημέρα για τα δικαστήρια της χώρας και για έργο που συμβάλλει στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών, ώστε να περάσουν στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση».


 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ