Πάργα - Σύβοτα: Όταν η Ήπειρος σβήνει στο Ιόνιο

Πάργα - Σύβοτα: Όταν η Ήπειρος σβήνει στο Ιόνιο

Μαγεία. Αυτή είναι η λέξη που θα σας έρθει στο νου καθώς θα διατρέχετε την παραθαλάσσια πλευρά της Ηπείρου. Ίσως να είναι η συνύπαρξη των δασωμένων βουνών με τις ρεματιές και τις χαράδρες που καταλήγουν σε σαγηνευτικές παραλίες. Ίσως να είναι τα κάστρα που στέκουν αγέρωχα στο χρόνο φορτωμένα με την ιστορία του τόπου, ίσως είναι το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου που δημιουργεί ένα γαϊτανάκι κολπίσκων σε όλη την ακτογραμμή της Ηπείρου. Όποιος και να είναι  λόγος, σημασία έχει πως όταν επισκεφθείτε μία φορά την περιοχή, θα θέλετε να ξανάρθετε.

Από την στιγμή που μένει πίσω ο κεντρικός δρόμος που ενώνει την Πρέβεζα με την Ηγουμενίτσα και στρίβεις προς την Πάργα, ξεκινά ένας σπάνιος χορός φυσικής ομορφιάς. 

Ο δρόμος προς την Πάργα είναι κατηφορικός, γεμάτος στροφές εισβάλλοντας κάπως ξαφνικά στα πρώτα σπίτια της κωμόπολης. Πριν καλά- καλά συνειδητοποιήσεις ότι έφθασες, βρίσκεσαι εκστασιασμένος να κοιτάς το μικρό κόλπο με τα σπαρμένα κατάφυτα νησάκια που κλείνουν την είσοδό του. Βράχια τσαλαβουτούν στα πεντακάθαρα νερά, ενώ μια μικρή παραλία, το Κρυονέρι, αφήνει τα κύματα να χαϊδέψουν την αστραφτερή αμμουδιά της. Η Πάργα εκτείνεται αμφιθεατρικά στη πλαγιά του λοφίσκου Πεζόβολος όπου στην άκρη του και μέσα από τα πεύκα διακρίνεται το κάστρο. Το βλέμμα όμως θα σταθεί στο καταπράσινο νησάκι που στέκεται σαν φύλακας άγγελος στην είσοδο του κόλπου. Είναι το νησάκι της Παναγιάς του οποίου η παρουσία δίνει ιδιαίτερη γοητεία και γαλήνη στο τοπίο.  

 Πάργα

 Βαδίζοντας προς το λιμάνι, τα παραταγμένα μαγαζιά, ψαροταβέρνες και καφετέριες, μοιάζουν να «χωρούν» οριακά στην εικόνα του οικισμού, κάτι που δεν φαίνεται να ενοχλεί τους υπεράριθμους, συνήθως, επισκέπτες. Όμως τα διώροφα σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τα ανηφορικά σοκάκια που οδηγούν στην κορυφή του λόφου, δίνουν νησιώτικη ατμόσφαιρα, με την θέα, ειδικά από την πλευρά του κάστρου και την συνοικία Τουρκοπάζαρο που βλέπει την παραλία του Βάλτου, να σε κάνει να ξεχνάς οτιδήποτε άλλο.  
 

Μία ανάσα από τον παράδεισο

Μετά την Πάργα ο ανηφορικός δρόμος που οδηγεί προς τα Σύβοτα θα σας οδηγήσει σε ένα ελαιώνα όπου βρίσκεται το ημιορεινό χωριό Ανθούσα. Κοντά του βρίσκεται το κάστρο του Αλή πασά, ενώ ακολουθώντας τον δρόμο και την διακλάδωση λίγο μετά το χωριό Αγιά, θα καταλήξετε σε μία φημισμένη παραλία, το Σαρακήνικο. Είναι η τελευταία παραλία προς τα βόρεια του νομού Πρεβέζης, με το νομό Θεσπρωτίας να παίρνει την σκυτάλη. Το Ιόνιο αδιαφορώντας για τα ανθρώπινα όρια, συνεχίζει σε συνεργασία με το έντονο ανάγλυφο της ακτογραμμής να δημιουργεί παραλίες, όπου η βλάστηση φθάνει μέχρι το κύμα.     

Σύβοτα

 Όμως η κορύφωση έρχεται στο χωριό Σύβοτα. Εκεί ο συνδυασμός του πράσινου με το μπλε, της γης με τη θάλασσα, δημιουργεί εικόνες πλασμένες από το μυαλό των ρομαντικών και όπως να το περιγράψεις δεν είναι δυνατό να δώσεις την πραγματική εικόνα. Ίσως μόνο η αεροφωτογραφία μπορεί να δώσει την πραγματική διάσταση της φυσικής ομορφιάς. Τα κατάφυτα νησάκια που βρίσκονται κοντά στο χωριό, οι ορμίσκοι και οι παραλίες που σε κάποιες πηγαίνεις εύκολα και σε άλλες με σκάφος διασχίζοντας ένα γαϊτανάκι κολπίσκων, σε κερδίζουν για πάντα. 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Το Κάστρο της Πάργας

 Καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές κάθε φορά που το καταλάμβανε κάποιος κατακτητής.

.Κάστρο

Οι Ενετοί το 1792 το χτίζουν για τρίτη και τελευταία φορά και μένει απόρθητο μέχρι το 1819. Έξω από το κάστρο οκτώ πύργοι σε διάφορες θέσεις, συμπλήρωναν την άμυνα, ενώ μέσα στο στενό χώρο της ακρόπολης ήταν στοιβαγμένα 400 σπίτια, με τρόπο που να καταλαμβάνουν μικρό χώρο, ώστε να είναι απυρόβλητα από τη θάλασσα. Στο αυτό το κάστρο Παργινοί και Σουλιώτες έδωσαν ηρωικές μάχες. Από τη βρύση «Κρέμασμα» έπαιρναν νερό, ενώ για τον εφοδιασμό τους χρησιμοποιούσαν τους όρμους του Βάλτου και Πωγωνιάς.  Σήμερα στην τοξωτή πύλη του κάστρου διακρίνονται ο φτερωτός λέων του Αγίου Μάρκου, εμβλήματα του Αλή Πασά, δικέφαλοι αετοί και σχετικές επιγραφές, ενώ στο εσωτερικό του διακρίνονται και οι προσθήκες που έκανε ο Αλή Πασάς όταν το 1819 αγόρασε την Πάργα από τους Άγγλους. Επίσης από το κάστρο θα έχετε εντυπωσιακή θέα προς την Πάργα και το νησάκι της Παναγιάς.

Το νησάκι της Παναγιάς

 Νησακι Παναγιάς

Το κατάφυτο νησάκι βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της Πάργας. Στο δεξί άκρο της βραχονησίδας, όπως τη βλέπετε από την πόλη, υπάρχει παρατηρητήριο κάστρου που χτίστηκε από Γάλλους κατά το 1808. Στην αριστερή άκρη βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου- Προκοπίου, ενώ στην μέση βρίσκονται ερείπια παλιού μικρού ναού που ήταν αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα. Ανάμεσα στα πεύκα και στη μέση του μικρού νησιού βρίσκεται ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο οποίος φαίνεται από όλη σχεδόν την Πάργα, προσδίδοντας ιδιαίτερη γοητεία και γαλήνη στο τοπίο. Αξίζει να δείτε το εκκλησάκι νύχτα όταν φωτίζεται. Ημέρα θα το δείτε σίγουρα. 

Το Κάστρο του Αλή Πασά

 Καστρο Αλή Πασά(

Θα το βρείτε περίπου 2,5 χιλιόμετρα μετά το χωριό Ανθούσα. Κατασκευάστηκε κατά την περίοδο πολιορκίας της Πάργας από τον Πασά το 1814, με την επίβλεψη του Ιταλού μηχανικού Monteleone. Διατηρεί σχεδόν ολόκληρη την εσωτερική του διαμόρφωση, τις υπόγειες δεξαμενές, τα διαμερίσματα φρουράς, τις ράμπες και την πυριτιδαποθήκη. Στην πάνω επιφάνεια του πύργου διατηρούνται δύο ρωσικά πυροβόλα που αγόρασε ο Αλής, ενώ προσφέρει και εντυπωσιακή θέα προς το Ιόνιο και την Πάργα. Λίγη προσοχή να μην προσπεράσετε την σχεδόν μυστική είσοδο που οδηγεί στο πάνω επίπεδο. 

Τα νησιά στα Σύβοτα

Μεγ.Μουρτεμένο κ η παραλία Μπέλα Βράκα

Κάποιοι ονομάζουν την περιοχή «ελληνική Πολυνησία» αφού το γεωφυσικό ανάγλυφο με τα κατάφυτα νησάκια και τα γαλαζοπράσινα νερά μπορούν να υποστηρίξουν αυτό τον χαρακτηρισμό. Μπροστά στον οικισμό βρίσκονται δύο νησάκια ο Άγιος Νικόλαος και το Μαύρο Όρος όπου μπορείς να πας μόνο με βάρκα, ενώ γύρω από αυτά υπάρχουν πολλές βραχονησίδες. Επίσης στο Μαύρο Όρος υπάρχει φάρος και θαλάσσια σπηλιά. Σε ένα άλλο νησάκι, το Μεγάλο Μουρτεμένο, μπορείς να πας με τα πόδια διασχίζοντας τα ρηχά νερά της παραλίας Μπέλα Βράκα.  

Παραλίες

 Οι παραλίες της ακτογραμμής της Πάργας έως τα Σύβοτα δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν αυτές των νησιών. Προσεγγίζονται εύκολα, έχουν άμμο και βοτσαλάκι, καθαρά νερά, ενώ τα πεύκα, συχνά φθάνουν μέχρι το κύμα δημιουργώντας εντυπωσιακά ακρογιάλια.

Κρυονέρι

Κρυονέρι: Είναι η κεντρική παραλία της Πάργας, βρίσκεται μέσα στον οικισμό και συχνά δημιουργείται το αδιαχώρητο από τον κόσμο. Ακριβώς απέναντι είναι το γραφικό νησάκι τής Παναγίας, που κάποιος μπορεί να το επισκεφτεί  ακόμη και κολυμπώντας. Υπάρχει επίσης και το Πίσω Κρυονέρι μια μικρή παραλία που περιστοιχίζεται από ψηλούς βράχους.

Βάλτος

Βάλτος: Είναι η μεγαλύτερη παραλία της Πάργας με ακτογραμμή που φθάνει τα 3 χιλιόμετρα. Σε μεγάλο τμήμα της είναι οργανωμένη και βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον εντυπωσιακό βράχο όπου είναι χτισμένο το κάστρο της Πάργας. Έχει άμμο και βότσαλο, ενώ είναι σχετικά ήρεμη καθώς περιβάλλεται από τον όρμο του κάστρου της Πάργας και τον όρμο της Παναγίας της Βλαχέρνας. Μπορείτε να ασχοληθείτε με πολλά θαλάσσια σπορ, ενώ οι ταβέρνες και τα καφέ θα σας καλύψουν όλες τις ανάγκες.  

Αϊ-Γιαννάκης: Μικρός απάνεμος κόλπος με βοτσαλάκι και άμμο. Έχει ελιές στον χώρο του πάρκινγκ, ενώ απέχει 2 χλμ. από τον δρόμο που οδηγεί στην Πάργα. 

Λίχνος: Είναι δημοφιλής και έχει ψιλό χαλικάκι, σαν άμμο, και πεντακάθαρα νερά. Όμως μοιάζει αποκλεισμένη και σχεδόν ασφυκτικά οργανωμένη από τα μαγαζιά του κατάφυτου κόλπου. Μερικές ελιές προσφέρουν σκιά, ενώ απέχει 1,2 χλμ. από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Πάργα. 

 Σαρακήνικο

Σαρακήνικο: Βρίσκεται 12 χιλιόμετρα βόρεια της Πάργας και θεωρείται από τις ομορφότερες, ενώ μπορείτε να πάτε και με καραβάκι από το λιμάνι της Πάργας. Έχει πεντακάθαρα νερά με τον ελαιώνα της περιοχής να συμβάλλει στην ομορφιά του τοπίου. Εκτός από κολύμπι, οι βόλτες με θαλάσσια ποδήλατα και κανό αλλά και καταδύσεις για παρατήρηση του βυθού, είναι μερικά από όσα μπορεί να κάνει κανείς.

Καραβοστάσι: Έχει πεντακάθαρα νερά με βοτσαλάκι και άμμο. Συνήθως υπάρχει καντίνα και απέχει 4 χλμ. από τον κεντρικό δρόμο που καταλήγει στα Σύβοτα και 19 χλμ. από την Πάργα.

Αρίλλας: Κόλπος με μικρό λιμανάκι, σκούρα άμμο και ρηχά νερά, ενώ ευκάλυπτοι προσφέρουν κάποια σκιά. Απέχει περίπου 2 χλμ. βόρεια από το Καραβοστάσι. 

Αγ. Παρασκευή: Χαρακτηριστικό της είναι το βραχώδες, κατάφυτο νησάκι μπροστά της, το οποίο της έδωσε το όνομα καθώς κάποτε εκεί βρισκόταν το ομώνυμο εκκλησάκι που σήμερα έχει μεταφερθεί στην «είσοδο» της παραλίας. Έχει βότσαλο, άμμο και ταβερνάκι, ενώ απέχει 700 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο. 

Μπάκολα: Οι βραχώδεις πλαγιές του μικρού κολπίσκου περικλείουν την παραλία που έχει άμμο και βότσαλο. 

Μέγα και Μικρή Άμμος: Είναι η μεγαλύτερη παραλία της περιοχής, απάνεμη και οργανωμένη, με βοτσαλάκι και γαλαζοπράσινα νερά. Δίπλα από την Μέγα Άμμο βρίσκεται και η Μικρή με τα ίδια χαρακτηριστικά. 

Μπέλα Βράκα

 Μπέλλα Βράκα-Πισίνα: Και οι δύο βρίσκονται στο νησιωτικό σύμπλεγμα κοντά στα Σύβοτα. Στην Μπέλα Βράκα έχεις πρόσβαση με τα πόδια καθώς η αμμουδιά με τα ρηχά νερά, ενώνει το νησάκι Μουρτεμένο με τα Σύβοτα. Στην Πισίνα έχεις πρόσβαση μόνο με σκάφος καθώς η αμμουδιά της βρίσκεται στο νησάκι Μαύρο Όρος.

Info

Από την Πάργα αναχωρούν καθημερινά πλοιάρια για τους Παξούς και τους Αντίπαξους για ημερήσια εκδρομή. Λιμεναρχείο τηλ: 2684031227

Κείμενο-φωτογραφία: Κώστας Κατσίγιαννης