Παρέμβαση του Κογκρέσου για ανισότητες σε ομάδες γυναικών στο NCAA

Παρέμβαση του Κογκρέσου για ανισότητες σε ομάδες γυναικών στο NCAA

Οι φερόμενες διακρίσεις των ομάδων ανδρών και γυναικών στα τελικά τουρνουά μπάσκετ του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος των Η.Π.Α., που διεξάγονται σε «φούσκες» στην Ιντιανάπολις και στο Σαν Αντόνιο αντίστοιχα, απέκτησαν και πολιτική προσοχή. Με επικεφαλής το μέλος του Κογκρέσου, Μίκι Σέριλ, 36 μέλη έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του NCAA, Μαρκ Εμερτ, απαιτώντας απαντήσεις για την ανισότητα που καταγγέλλουν γυναίκες αθλήτριες.

Το θέμα προβλήθηκε έπειτα από ανάρτηση της υπεύθυνης απόδοσης της ομάδας γυναικών του πανεπιστημίου Στάνφορντ, Αλι Κίρσνερ, η οποία στο ίδιο post είχε την αίθουσα των βαρών στην Ιντιανάπολις, για τις ανδρικές ομάδες και από κάτω την εικόνα στο Σαν Αντόνιο, με ελάχιστα όργανα γυμναστικής και αλτήρες... Κάτι που ανέδειξε και άλλες πτυχές διακρίσεων.

Αξιωματούχοι ισχυρίζονται, πλέον, ότι η διοίκηση του κολεγιακού μπάσκετ «επιτρέπει διαφορές στις εγκαταστάσεις, στον εξοπλισμό εκγύμνασης, σε συνθήκες κλιματισμού, στη διαφήμιση και το μάρκετινγκ των τουρνουά και κυρίως στην διατροφή και στην επιλογή λιγότερο αξιόπιστων τεστ κορονοϊού για τις γυναίκες...». Η επιστολή αναφέρει πως «οι ομάδες γυναικών και ανδρών δεν τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης από το NCAA», όμως ο κολεγιακός οργανισμός αποκρίθηκε αρχικά ότι αξιολογεί και τις καταγγελίες και την κατάσταση.

Τα μέλη του Κογκρέσου ζητούν από τη διοίκηση του πανεπιστημιακού αθλητισμού να εναρμονιστεί με το πνεύμα του νόμου «Title IX», που ψηφίστηκε το 1972 και ήταν μέρος των εκπαιδευτικών τροποποιήσεων που απαγόρευαν ρητά κάθε διάκριση φύλου σε σχολεία. Η επίδρασή του ήταν από τότε άμεση, καθώς στη δεκαετία του ’70 ένα στα 27 κορίτσια ασχολούνταν με τον σχολικό αθλητισμό, ενώ το 2001 μία στις τρεις κοπέλες έγινε μέλος ομάδων γυμνασίου ή πανεπιστήμιου!

Ο θρύλος του γυναικείου κολεγιακού μπάσκετ και κόουτς του Κονέκτικατ, Τζίνο Οριέμα, αλλά και η άλλοτε σταρ των παρκέ και νυν προπονήτρια του Σάουθ Καρολάινα, Ντον Στέιλι, εξέφρασαν την απογοήτευσή της για την αντιμετώπιση του NCAA... Η διοίκηση του οργανισμού έχει αρχικά απολογηθεί για «πιθανές παραλείψεις». Ωστόσο, τα μέλη του Κογκρέσου, μετά την παρέμβασή τους, ζητούν και έμπρακτη βελτίωση των συνθηκών και επίσημη απάντηση στην επιστολή τους ως τις 2 Απριλίου.