«Παράθυρο» για κατάργηση μάσκας το καλοκαίρι
Π. Αρκουμανέας

«Παράθυρο» για κατάργηση μάσκας το καλοκαίρι

Με το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, αλλά και την πανδημία σε τροχιά αποκλιμάκωσης, έχει ανοίξει η συζήτηση για την επιστροφή στην κανονικότητα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα προ των πυλών  βρίσκονται οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό «παράθυρο» για κατάργηση της μάσκας, σε εξωτερικούς χώρους, μέσα στο καλοκαίρι. 

Πιο αναλυτικά μιλώντας ο κ. Αρκουμανέας στο reader.gr για τους εμβολιασμούς και τις μάσκες ανέφερε ότι «έχουμε πει και για τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις που όσο τα επιδημιολογικά στοιχεία πηγαίνουν καλύτερα, θα μπορούμε κι εμείς να τις εφαρμόσουμε. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι να μην φοράμε μάσκα. Πάλι κάποιες προϋποθέσεις θα υπάρχουν πάντα. Γιατί, ακόμα και χώρες που έχουν εφαρμόσει αυτό το μέτρο λένε ότι μέσα στο αεροπλάνο ή στο λεωφορείο ή σε χώρους νοσοκομείων θα διατηρηθεί. Κάποια στιγμή, όχι πολύ μακριά, θα δούμε και τα επιδημιολογικά στοιχεία, ώστε και για τη μάσκα να μειωθεί η χρήση της». 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τονίζει ότι το άνοιγμα του τουρισμού γίνεται με ασφάλεια, καθώς, όπως προκύπτει από τους ελέγχους στα σύνορα, τα θετικά δείγματα είναι 1/1000 στο σύνολο των τεστ. «Προτεραιότητα για όλους και για τον τουρισμό είναι ότι ανοίγουμε με ασφάλεια. Και στον τουρισμό ανοίγουμε με τεστ και μάλιστα στα πρώτα τεστ που έχουν γίνει στις πύλες εισόδου έχουμε 1/1000 θετικότητα, κάτι που δείχνει ότι όσοι μας επισκέπτονται έχουν εμβολιαστεί, έχουν νοσήσει ή έχουν κάνει τεστ. Έτσι και στον δειγματοληπτικό έλεγχο έχουμε βρει ελάχιστα θετικά κρούσματα και πιστεύουμε ότι έτσι θα συνεχίσουμε και το καλοκαίρι», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, εκτιμά ότι, όσο πλησιάζουμε σε μεγαλύτερα επίπεδα ανοσίας, η πιθανότητα τέταρτου κύματος εξασθενεί. «Είναι γεγονός ότι ο εμβολιασμός έχει επιφέρει μείωση σε όλους τους δείκτες που κοιτάμε. Όσο προχωρά ο εμβολιασμός και φτάνουμε σε μεγαλύτερα επίπεδα ανοσίας, είναι αρκετά πιο δύσκολο να φτάσουμε ξανά σε τέταρτο κύμα. Παρ’ όλα αυτά, το παρακολουθούμε, γιατί τίποτε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Πρέπει να δούμε το ποσοστό εμβολιασμού, τις μεταλλάξεις, όλα αυτά για τα οποία εμείς ανησυχούμε, προκειμένου να είναι πιο ήσυχοι οι πολίτες και να επιστρέψουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στην καθημερινότητα», υπογραμμίζει.