«Παράθυρο» για επέκταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ
Γ. Στουρνάρας

«Παράθυρο» για επέκταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και μετά τον Ιούνιο του 2021 άφησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας πως το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από το πρόγραμμα PEPP που δημιουργήθηκε ειδικά για τις συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού.

Μιλώντας σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg, τόνισε πως από εκεί και πέρα υπάρχει πιθανότητα να συνεχιστεί και πέραν του αρχικού προγραμματισμού, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει κάτω από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, για αρκετά χρόνια. «Έχουμε στρατηγική εξόδου, η οποία θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, οι οποίες θα αναθεωρηθούν τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον στόχο τουλάχιστον έως το 2022.

Όπως επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, η ελληνική οικονομία θα λάβει μεγάλη ώθηση τα επόμενα χρόνια από το πακέτο χρηματοδότησης που συμφώνησε η ΕΕ, με την Ελλάδα να λαμβάνει 32 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Next Generation.

«Δεν ήταν κάτι αναμενόμενο», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας «και θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην οικονομία».

«Έχουμε κάνει υπολογισμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος» είπε και πρόσθεσε: «Για τα επόμενα 6 χρόνια, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα κυμανθεί περίπου 2% υψηλότερο από το επίπεδο που είχαμε έως τώρα. Οπότε θα υπάρξει αναθεώρηση των αναπτυξιακών στόχων τα επόμενα χρόνια».