Πάπας Φραγκίσκος: Χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα

Πάπας Φραγκίσκος: Χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα

«Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το πρωί του Σαββάτου.

«Εδώ σύμφωνα με τη δήλωση του Σωκράτη άρχιζε κάποιος να νιώθει πολίτης. Εδώ ο άνθρωπος αντιλήφθηκε ότι ήταν ένα πολιτικό ον. Εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία. Σήμερα, όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, υπάρχει μια υποχώρηση της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή όλων είναι θεμελιώδους σημασίας όχι μόνο για την επίτευξη στόχων αλλά γιατί αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε», υπογράμμισε ο Ποντίφικας. 

Αναφέρθηκε επίσης στην ειρήνη, στην αδελφοσύνη, στην κοινωνική δικαιοσύνη στην «εκτεταμένη φτώχεια που θα πρέπει όλοι με κοινό όραμα να αντιμετωπίσουμε» και ιδιαιτέρως στο προσφυγικό που όπως είπε «έχει χωρίσει την Ευρώπη στα δύο, σε βορρά και νότο».

Μίλησε για υποχώρηση της Δημοκρατίας παγκοσμίως με τον εθνικισμό που αναπτύσσεται και για πόσο μακριά αισθάνονται οι άνθρωποι από τους θεσμούς, κάτι το οποίο τα κράτη πρέπει να αντιπαρέλθουν με άξονα τη φροντίδα των αδυνάτων. «Να περάσουμε από τη μεροληψία στη μετοχή, από το εγώ, στον άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

«Από αυτή την πόλη, το λίκνο του πολιτισμού προέτρεψε να υψώνεται πάντα ένα μήνυμα προς την κορυφή που θα απαντά στις αποπλανήσεις του αυταρχισμού και στην ατομιστική αδιαφορία και θα αντιπαραθέτει τη φροντίδα για τον άλλο για τη δημιουργία ενός ακρογωνιαίου ανθρωπισμό που χρειάζεται η εποχή και η Ευρώπη μας», υπογράμμισε. 

Επανέλαβε ότι έρχεται ως προσκυνητής και ότι η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν ίδιος ένα δεν υπήρχε η Ελλάδα, «Θα ήταν λιγότερο σοφός και χαρούμενος» όπως επισήμανε.

«Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση σας υποδέχομαι», είπε στην αρχή της ομιλίας της η κ. Σακελλαροπούλου επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη έχει μεγάλη συμβολική αξία. Αναφέρθηκε στο έργο του Πάπα Φραγκίσκου και στην προσφορά στον πλησίον αλλά και τη βαθιά κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει το πολύτιμο έργο του.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την πανδημία, σημειώνοντας πως η προοπτική του εμβολιασμού σε όλο τον πλανήτη ανάγεται στο πιο μεγάλο ζήτημα δικαιοσύνης. Αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία και ευχαρίστησε τον Πάπα για τη θέση που εξέφρασε.

Τον Πάπα υποδέχθηκε στο κεφαλόσκαλο του Προεδρικού Μεγάρου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως προβλέπει το πρωτόκολλο και κατόπιν ακολούθησε η τελετή υποδοχής με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων του Βατικανού και της Ελλάδος.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έφτασε στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης της κ. Σακελλαροπούλου, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.