Πάνω από 90% αποτελεσματικό το εμβόλιο στην τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής
Novavax

Πάνω από 90% αποτελεσματικό το εμβόλιο στην τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής

Η Novavax ανέφερε σήμερα, Δευτέρα, δεδομένα από τα τελευταία στάδια από την κλινική δοκιμή που έγιναν στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν το εμβόλιο της είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό έναντι του COVID-19 σε μια ποικιλία παραλλαγών του ιού.

Σύμφωνα με την εταιρεία το εμβόλιο COVID-19  ήταν περισσότερο από 93% αποτελεσματικό έναντι των κυρίαρχων παραλλαγών του COVID-19 για τις οποίες εκφράζουν ανησυχίες επιστήμονες και αξιωματούχοι.

«Η Novavax εντόπισε επίσης παραλλαγές του COVID-19 που βρέθηκαν για πρώτη φορά στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία μεταξύ των συμμετεχόντων στη δοκιμή» δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Novavax, Dr. Γκρέγκορι Γκλέν.

«Το εμβόλιο ήταν 91% αποτελεσματικό στους εθελοντές με υψηλό κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης και 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη μέτριων και σοβαρών περιπτώσεων COVID-19. Ήταν περίπου 70% αποτελεσματικό έναντι των παραλλαγών COVID-19 που η Novavax δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει», είπε ο Γκλέν.

Τα αποτελέσματα της μελέτης σε σχεδόν 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ και το Μέξικο φέρνουν την αμερικανική εταιρεία ένα βήμα πριν υποβάλλει αίτημα επείγουσας χρήσης στον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων το τρίτο τρίμηνο του 2021, ανέφερε η εταιρεία.

Τον Μάρτιο είχε ανακοινώσει ότι το σκεύασμά της αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε ποσοστό 89,7% στις κλινικές δοκιμές που έγιναν στη Βρετανία σε περισσότερα από 15.000 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Μια άλλη κλινική δοκιμή είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και στο Μεξικό.

Διατηρείται σε 2-8 βαθμών Κελσίου.

Το εμβόλιο της Novavax χρησιμοποιεί μια διαφορετική τεχνολογία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα και μπορεί να φυλαχθεί σε θερμοκρασία μεταξύ 2-8 βαθμών Κελσίου.

Η εν δυνάμει σύμβαση της Κομισιόν με την εταιρεία προβλέπει τη δυνατότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ να αγοράσουν αρχικά 100 εκατομμύρια δόσεις, ακολουθούμενες από 100 εκατομμύρια δόσεις επιπλέον.