Πάνω από 1.000 πράσινα έργα υποψήφια για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης

Πάνω από 1.000 πράσινα έργα υποψήφια για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης

Περισσότερα από 1.000 φιλικά προς το περιβάλλον έργα μπορούν να διεκδικήσουν ένα μέρος του πακέτου ανάκαμψης της ΕΕ, καθώς οι ηγέτες του μπλοκ ξεκινούν σήμερα τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό των ετών 2021-27 και το επιπλέον ταμείο ανάκαμψης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει προϋπολογισμό ύψους 1,1 τρισ. ευρώ και 750 δισ. ευρώ επιπλέον για το ταμείο ανάκαμψης που θα στοχεύει στην ανοικοδόμηση των οικονομιών που έχουν περισσότερο πληγεί από την πανδημία, ωστόσο η πρόταση έχει δεχτεί κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις και think tanks που επισημαίνουν ότι δεν περιλαμβάνει όσα χρειάζονται για να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ να μειωθούν οι εκπομπές αερίων τουλάχιστον κατά 40% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το συνολικό πακέτο θα προωθεί την ανάκαμψη ενισχύοντας τις πράσινες βιομηχανίες και τεχνολογίες, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή.

Η έρευνα που διεξήγαγε η συμβουλευτική εταιρεία ΕΥ για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα εντόπισε πάνω από 1.000 πράσινα έργα που θα μπορούσαν να λάβουν χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters που είχε πρόσβαση στην έκθεση η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο.

Τα έργα αυτά μπορούν να υποστηρίξουν πάνω από 2 εκατ. θέσεις εργασίας και απαιτούν επενδύσεις ύψους 200 δισ. ευρώ, αναφέρεται στην έκθεση.

Τα έργα αυτά, που μπορούν να είναι έτοιμα μέσα σε δύο χρόνια αν λάβουν χρηματοδότηση, καλύπτουν τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας, οι ανακαινίσεις κτιρίων, οι μεταφορές χαμηλού άνθρακα, η δημιουργία τεχνολογιών χαμηλού άνθρακα και πιο αποτελεσματικών βιομηχανικών μεθόδων.

Τα 1.000 έργα που εντοπίζει η έκθεση αποτελούν μόλις το 10% περίπου των πράσινων έργων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι συνολικά, τα δρομολογημένα πράσινα έργα στην ΕΕ θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν έως και 1 τρισ. ευρώ επενδύσεων, και να αποκαταστήσουν τουλάχιστον τις 12 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας σύμφωνα με στέλεχος της ΕΥ.

Προκειμένου να ξεχωρίσουν τα έργα που θα μπορούσαν να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, οι ερευνητές της ΕΥ μίλησαν με επιχειρήσεις, μετόχους, αξιωματούχους και επενδυτές σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, ενώ εξέτασαν επίσης τις εφαρμογές προγραμματισμού και τις αιτήσεις χρηματοδότησης.

Το 30% περίπου των έργων που περιλαμβάνονται στην έκθεση αναπτύσσονται από start-ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ πάνω από το 20% είναι έργα μικρής κλίμακας, που χρειάζονται επενδύσεις έως 5 εκατ. ευρώ.

Η ΕΥ δήλωσε ότι σύντομα θα διανείμει τη λίστα με τα έργα στα κράτη μέλη που ετοιμάζουν σχέδια ανάκαμψης.