Παναγιωτόπουλος: Η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στις πυρκαγιές έγινε μετά από αίτημα

Παναγιωτόπουλος: Η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στις πυρκαγιές έγινε μετά από αίτημα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις διέθεσαν άμεσα όλες τις δυνάμεις τους, σε προσωπικό, μέσα και υλικά, ό,τι ζητήθηκε και όποτε ζητήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας, νωρίτερα σήμερα, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα, για τη συμμετοχή των εναέριων μέσων και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

«Η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ευρύτατη, έγινε σύμφωνα με τις ανάγκες και τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Σε σχέση με τα εναέρια μέσα, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είπε ότι η μέγιστη διαθεσιμότητα ανήλθε στα τριάντα τρία αεροσκάφη, πέραν των λοιπών ιπτάμενων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν σε αποστολές επιτήρησης και κάλυψης αναγκών διοικητικής μέριμνας.

 Όσον αφορά τα Canadair, είπε ότι αυτά που διατέθηκαν κατά το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο ήταν έξι και οκτώ, αντίστοιχα, η συντήρησή τους ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο «και πραγματικά, αυτά που λειτούργησαν συνέβαλλαν τα μέγιστα, αν και κανείς μπορεί να ισχυριστεί ότι και εκατό Canadair να είχε διαθέσιμα η Πολεμική Αεροπορία για την κατάσβεση, εκείνες τις μέρες, με εκατόν είκοσι, εκατόν τριάντα πυρκαγιές που ξεσπούσαν ή εξελίσσονταν κατά μέσο όρο, είναι αμφίβολο αν και αυτά θα επαρκούσαν».

Είπε επίσης, ότι τρία Chinook είναι αυτά που διατίθενται για την κατάσβεση. «Διαθέτουμε περισσότερα. Κάποια είναι διαθέσιμα, κάποια όχι. Είχαμε κάποια διαθέσιμα, λιγότερα από τον συνολικό αριθμό των Chinook, αλλά -ξέρετε- όταν αγοράζαμε τα επιπλέον δεν αγοράζαμε και επισκευαστικές δυνατότητες», σημείωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε:

«Επίσης, όταν αγοράζαμε καινούργια Chinook δεν αγοράζαμε κατά την προσφιλή συνήθεια των προηγουμένων και συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης. Η σύμβαση εν συνεχεία για υποστήριξη των Chinook πέρασε το 2020 και επιτρέπει την απρόσκοπτη ροή σε ανταλλακτικά και άρα τη συντήρηση», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, σημειώνοντας την επιβάρυνση των Chinook στις αεροδιακομιδές, σε κάθε περίπτωση, όμως, ο αριθμός που προβλέπεται από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, διατέθηκε.

Σε σχέση με τα δεκαοκτώ Πετζετέλ, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είπε ότι όλα ή περίπου όλα ήταν διαθέσιμα και έκαναν και κατασβεστικό έργο. Σε σχέση με τις χερσαίες δυνάμεις, ο υπουργός ανέφερε ότι «χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κινητοποιήθηκαν, σε μια κινητοποίηση η οποία, ως προς το εύρος της, ήταν μεγαλύτερη από ποτέ».

«Το αποτέλεσμα είναι δεδομένο, αλλά νομίζω ότι η αντίληψη, η κρίση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεπλάκησαν εξαιρετικά καθυστερημένα, αδικεί πραγματικά όλον αυτόν τον τεράστιο όγκο των στελεχών που κινητοποιήθηκαν και τα έδωσαν όλα, προσπαθώντας να συνδράμουν την κοινωνία και να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας προέτρεψε τον βουλευτή να μελετήσει τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ για τη συνολική συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο από 2 έως 12 Αυγούστου. «Θα δείτε ότι οι συνολικές ροές πτήσης από τα εναέρια μέσα ξεπερνούν τις χίλιες διακόσιες. Είναι νούμερα που θα μπορούσαμε να συναντήσουμε σε κάποια πολεμική αναμέτρηση οι τόσες έξοδοι αεροσκαφών, οι τόσες ώρες πτήσης. Περίπου αυτό ήταν το φαινόμενο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, με όρους πολεμικής αναμέτρησης» απάντησε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόσθεσε:

«Όντως, στη σύσκεψη της 5ης Αυγούστου, αποφασίστηκε η περαιτέρω εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων. Όμως, η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων αποφασίζεται και διατάσσεται όταν αυτό μας ζητηθεί. Όταν δηλαδή μας πουν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι χρειαζόμαστε "αυτά" και "αυτά" και "αυτά". Και εμείς ήδη, προληπτικά, είχαμε ενεργοποιήσει πέριξ των στρατοπέδων ομάδες επιτήρησης, είχαμε διαθέσει τις πρώτες ομάδες του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ, είχαμε αυξήσει τους βαθμούς ετοιμότητας και τη συμμετοχή, είχαμε καλέσει μέσα στα στρατόπεδα, στην Αττική και τη Βοιωτία, επιπλέον άτομα, προκειμένου να ανταποκριθούν αν ανέκυπτε η ανάγκη, όπως και ανέκυψε».