7ος χρόνος, ημέρα 2180η
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου

Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου

«Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση συμμετέχουμε σήμερα στους εορτασμούς της 61ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η φετινή επέτειος έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, την Εθνική Παλιγγενεσία, την ανεξαρτησία της Ελλάδας και τη σύσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους», δήλωσε, από την Κύπρο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία για τους εορτασμούς της 61ης Επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ότι «σε αυτήν τη μεγάλη επέτειο για την Ελλάδα, τους Έλληνες, τον Ελληνισμό και το Έθνος μας, τιμούμε όλους τους ήρωες του '21, τιμούμε επίσης τους Κύπριους αδελφούς μας, αυτούς που πολέμησαν με αυταπάρνηση και ηρωισμό στο πλευρό των Ελλήνων, με λαμπρό παράδειγμα την ηρωική φάλαγγα των Κυπρίων και έδωσαν το αίμα τους κατά το '21. Στη μάχη των Αθηνών, στην έξοδο του Μεσολογγίου και αλλού».

«Σήμερα, λοιπόν, κατά την επέτειο της Ανεξαρτησίας, υποκλινόμαστε και αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους Κυπρίους και Ελλαδίτες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να την ελευθερία και ανεξαρτησία του Κυπριακού Ελληνισμού. Τιμούμε τους τραυματίες, τους αγνοούμενους και τους μαχητές που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της Κύπρου», πρόσθεσε.

«Είναι μακρύς ο κατάλογος των Κυπρίων ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους. Καραολής, Δημητρίου, Αυξεντίου, Παλληκαρίδης. Αργότερα Ισαάκ, Σολωμού, πάρα πολλοί. Η θυσία τους παραμένει επίκαιρη πάντοτε και χαράσσει τον δρόμο για την κοινή πορεία που έπρεπε και πρέπει να ακολουθήσουμε για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Μια λύση απολύτως εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

Η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης που σκίζεται από ένα εσωτερικό τείχος, αυτό που σκίζει το έδαφος της και τις καρδιές μας.

Η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου για τη δικαίωση του αγώνα της. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζει ο κυπριακός λαός.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, η Κύπρος και η Ελλάδα, ως κράτη-μέλη της ΕΕ, συντονίζουμε τις ενέργειές μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Παράλληλα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργασιών, αποτελώντας πυλώνες ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

«Από την άλλη μεριά, η αναθεωρητική, αποσταθεροποιητική και παραβατική στάση της Τουρκίας απαιτεί τη συνεχή επαγρύπνησή μας, καθώς και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε αλλά και θα εμβαθύνουμε τη διμερή αμυντική συνεργασία μας, η οποία βασίζεται στην αδελφική, στρατηγική σχέση μας με σκοπό την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης και απειλής.

Τελειώνοντας, θα ήθελα από καρδιάς να συγχαρώ για αυτήν τη μεγαλειώδη παρέλαση, τα αξιόμαχα στελέχη της Εθνικής Φρουράς και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που με υψηλό φρόνημα και αίσθημα καθήκοντος αποτελούν άξιους συνεχιστές των αγώνων του Ελληνισμού και υπερασπιστές της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της Κύπρου. Χρόνια πολλά σε όλους», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Πορευόμαστε με την Ελλάδα σε κλίμα σύμπνοιας, ενότητας και ομοψυχίας

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η παρουσία του φίλου υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου αποδεικνύει τους διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών και το κλίμα σύμπνοιας, ενότητας και ομοψυχίας με το οποίο πορευόμαστε. Τους συγχαίρω για τη συμφωνία με τη Γαλλία, καθώς η αμυντική ενίσχυση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι πάντοτε καλά νέα για τον Κυπριακό και τον απανταχού Ελληνισμό».

Σε ομιλία του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία για την 61η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Πετρίδης ανέφερε:

«Για ακόμα μια χρονιά η στρατιωτική παρέλαση διεξήχθη με υψηλό φρόνημα, εργατικότητα και επαγγελματισμό. Εκφράζω την ευαρέσκεια μου στον αρχηγό, αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και σε όλους όσοι καθ' οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχία.

Eυχαριστώ θερμά τους πρέσβεις και τους ακόλουθους Άμυνας για την εδώ τους παρουσία.

Γιορτάζουμε σήμερα την 61η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η πληγή από την κατοχική δύναμη είναι ακόμη ανοικτή, ο εισβολέας είναι ακόμη στα χώματά μας για να μας θυμίζει ότι ο αγώνας προς τελική δικαίωση συνεχίζεται.

Η Κύπρος, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με εξαιρετικές σχέσεις με τα όμορα κράτη και στιβαρές αμυντικές συνεργασίες εντός και εκτός ΕΕ, στέλνει μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης με βάση το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα, η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε πορεία συνεχούς αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ώστε να φέρει σε πέρας την αποστολή της που δεν είναι άλλη από την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Με την ευκαιρία χαιρετίζω την πρόσφατη ιστορική αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εμπέδωση συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας στη Μεσόγειο, αλλά και για τη στρατιωτική αυτονομία της ΕΕ.

Χρόνια πολλά στην Κυπριακή Δημοκρατία, χρόνια πολλά σε όλους».