7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Παγώνη: Ανοίγουν ξανά κλινικές Covid - Σίγουρη η τρίτη δόση εμβολίου για το 80%

Παγώνη: Ανοίγουν ξανά κλινικές Covid - Σίγουρη η τρίτη δόση εμβολίου για το 80%

Ανοίγουν ξανά από σήμερα ολόκληρες κλινικές Covid που είχαν κλείσει στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών Covid, ανέφερε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Επίσης, έκανε την εκτίμηση ότι ένα 80% με 90% θα χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου.

 Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη είπε χαρακτηριστικά ότι«δεν πάμε καθόλου καλά και αν δεν εμβολιαστούμε κανένας δεν ξέρει το μέλλον μας». Κατά την εκτίμησή της, το σύστημα υγείας θα αρχίσει να πιέζεται, ωστόσο όχι ακόμη σε επίπεδο ΜΕΘ.

«Οι ανεμβολίαστοι από 50 και πάνω δεν θέλουν και πολύ για να φτάσουν στη ΜΕΘ και με ένα υποκείμενο νόσημα. Αυτά δεν είναι προσωπικές μας απόψεις είναι επιστημονικά δεδομένα και μελέτες», τόνισε.

Στο ερώτημα εάν φέτος θα κάνουμε ρεβεγιόν, απάντησε χαρακτηριστικά ότι εάν οι εμβολιασμένοι δεν φτάσουν στο 80% στα τέλη Αυγούστου και επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του καθηγητή Μαγιορκίνη για τέλος Δεκεμβρίου «δεν χρειάζεται να ρωτάτε τίποτα, θα ερμηνεύετε μόνοι σας την εξέλιξη των γεγονότων». Εάν το τείχος ανοσίας χτιστεί έως τον Δεκέμβριο, θα γίνει «χαμός» στα νοσοκομεία τον Οκτώβριο, τόνισε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης και τρίτης δόσης εμβολίου, η κ. Παγώνη έκανε την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί σίγουρα για το 80% με 90%, ενώ σε όσους εμβολιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, η τρίτη δόση θα χορηγηθεί το επόμενο καλοκαίρι.

Σχετικά με τους εμβολιασμένους πολίτες που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο με κορονοϊό, ανέφερε ότι είναι πάνω από 5% με 7%, όπως είχε αναφέρει μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και πνευμονολόγος, Στυλιανός Λουκίδης.

Οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, επισήμανε η κ. Παγώνη. Η πρώτη περιλαμβάνει όσους δεν είχαν προλάβει να συμπληρώσουν 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους και αποτελούν την πλειοψηφία. Τα συμπτώματα που εμφανίζουν δεν είναι πολύ σοβαρά.

Όσοι εισήλθαν στο νοσοκομείο ενώ ήραν πλήρως εμβολιασμένοι, ανήκουν σε ένα «παραθυράκι» του 10% με 12%, καθώς τα εμβόλια καλύπτουν μέχρι περίπου το 90%, ανάλογα με το σκεύασμα αλλά και τον οργανισμό. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ωστόσο ότι το 98% όσων δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν, ενώ οι μεγάλης ηλικίας πολίτες με υποκείμενα νοσήματα πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν τη ΜΕΘ.