Παγκόσμια Τράπεζα - COVAX: Μηχανισμός για προμήθεια εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες

Παγκόσμια Τράπεζα - COVAX: Μηχανισμός για προμήθεια εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX για την διανομή εμβολίων κατά του κορονοϊού στις φτωχότερες χώρες παρουσίασαν σήμερα Δευτέρα μηχανισμό χρηματοδότησης για την επίσπευση της προμήθειας δόσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου τα ποσοστά εμβολιασμών είναι χαμηλά σε σχέση με εκείνα των πλουσιότερων χωρών.

Ο μηχανισμός επιτρέπει στο COVAX να πραγματοποιήσει προκαταβολικά αγορές, σε πιο ανταγωνιστικές τιμές, από παρασκευαστές των εμβολίων με βάση τη συνολική ζήτηση στις χώρες χρησιμοποιώντας χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα και από άλλες αναπτυξιακές τράπεζες.

Μέγιστη πρόκληση

 

«Η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει η μοναδική μέγιστη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες για την προστασία των πολιτών τους από τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας.

«Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέψει την παροχή νέων προμηθειών και την επίσπευση της αγοράς εμβολίων από τις χώρες. Επίσης θα προσδώσει διαφάνεια αναφορικά με τη διαθεσιμότητα, τις τιμές και τα προγράμματα παραδόσεων των εμβολίων», ανέφερε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

Η συμφωνία της Παγκόσμιας Τράπεζας με το COVAX, το οποίο υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (Gavi), θα βοηθήσει τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιπλέον δόσεις εμβολίων πλέον των πλήρως χρηματοδοτούμενων δόσεων που ήδη παραλαμβάνουν.

Εμβολιασμένο μόλις το 1,1% των πολιτών

 

Ο νέος μηχανισμός υλοποιείται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Μόλις το 1,1% των πολιτών αυτών των χωρών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση σε σχέση με το 26,9% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data.

Οι ειδικοί υγείας προειδοποιούν ότι η πανδημία θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και θα εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις αν δεν εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.