Παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού

Παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού

Εντείνεται η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο από την εξάπλωση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού εκτός Κίνας, με τα κρούσματα στην Ιταλία να έχουν ξεπεράσει τα 400 ενώ σήμερα εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα σε Ρουμανία, Δανία και Εσθονία μεγαλώνοντας την λίστα των χωρών με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Ειδικότερα, στην Ιταλία τα κρούσματα του κορονοϊού έφτασαν τα 474, ανάμεσα τους και οκτώ ανήλικα στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου. Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι στο εξής, τα τεστ για την διάγνωση του ιού θα γίνονται μόνον στους ασθενείς που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα. Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε είχε ήδη τονίσει ότι η Ιταλία, με το πρωτόκολλό της, έως τώρα υπέβαλε σε εξετάσεις πολλά περισσότερα άτομα από τις υπόλοιπες, μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δέκα νέα κρούσματα στη Γερμανία

Δέκα νέα κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Γερμανία, ενώ ύποπτα περιστατικά εξετάζονται στο Βερολίνο και στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, χθες βράδυ επιβεβαιώθηκε ένα ακόμη περιστατικό, ενώ υπάρχει επίσης ύποπτο κρούσμα, ασθενής που παραμένει για την ώρα στο σπίτι του. Και οι δύο είχαν έρθει σε επαφή με ζευγάρι που νοσηλεύεται από προχθές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ.

Συνολικά, στο κρατίδιο έχουν μέχρι τώρα εντοπιστεί πέντε κρούσματα του ιού. Οι αρχές της περιοχής εκτιμούν ότι εστία ήταν εκδήλωση για το Καρναβάλι τη 15η Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχαν περίπου 300 άνθρωποι. Αυτοί οι άνθρωποι, τα παιδιά και άλλοι οικείοι τους έχουν τεθεί σε απομόνωση στα σπίτια τους.

Στέλεχος των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είχε επισκεφθεί την περιοχή για το Καρναβάλι, μολύνθηκε επίσης από τον ιό και νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κόμπλεντς (Ρηνανία-Παλατινάτο). Τέσσερα ακόμη άτομα έχουν μολυνθεί στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση. Οι αρχές εκτιμούν ότι τον ιό μετέδωσε ένας από τους ανθρώπους, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία.

Στο Βερολίνο εξετάζεται από χθες μια γυναίκα η οποία παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης. Η γυναίκα είχε μόλις επιστρέψει από το Μιλάνο με λεωφορείο. Οι συνεπιβάτες της έχουν ήδη ενημερωθεί σχετικά από τις αρμόδιες αρχές.

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Ρουμανία

 Οι υγειονομικές αρχές της Ρουμανίας επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα: πρόκειται για έναν άνδρα από τη νότια περιφέρεια Γκορτζ, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Κοστάκε. «Ο άνδρας ήλθε σε άμεση επαφή με Ιταλό πολίτη ο οποίος ταξίδεψε στη Ρουμανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα», εξήγησε ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας σε δημοσιογράφους.

Ο Ρουμάνος ασθενής «είναι σε καλή κατάσταση» και «θα διακομιστεί σε νοσοκομείο του Βουκουρεστίου το οποίο είναι ειδικευμένο στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών», πρόσθεσε ο Βίκτορ Κοστάκε.

Πρώτα κρούσματα σε Δανία και Εσθονία

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον κοροναϊό στη χώρα, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος επέστρεψε από τη βόρεια Ιταλία, όπου έκανε διακοπές σε χιονοδρομικό κέντρο. Ο ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του.

Ένα πρώτο κρούσμα του ιού επιβεβαιώθηκε παράλληλα στην Εσθονία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, οι οποίες διευκρίνισαν πως πρόκειται για έναν υπήκοο του Ιράν, μόνιμο κάτοικο της χώρας της Βαλτικής, που επέστρεψε έπειτα από πρόσφατη επίσκεψη στην πατρίδα του.

«Μιλάμε για έναν μόνιμο κάτοικο Εσθονίας» που όμως «δεν είναι πολίτης της Εσθονίας», δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Τάνελ Κίικ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νότια Κορέα: 334 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 1.595 οι ασθενείς

Συνολικά 505 νέα κρούσματα του κοροναϊού έχουν καταγραφεί στη Νότια Κορέα, στη μεγαλύτερη ημερήσια αύξησή τους, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν νέα προειδοποίηση να μην πραγματοποιούνται ταξίδια στην ασιατική χώρα και ο αμερικανικός στρατός ακύρωσε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 1.766 ανέφεραν τα Κορεατικά Κέντρα για τον Έλεγχο την Πρόληψη των Ασθενειών (KCDC), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που αναφέρθηκε στις 20 Ιανουαρίου. Η Νότια Κορέα κατέγραψε επίσης τον 13ο θάνατο.

Από τα νέα κρούσματα, 422 καταγράφηκαν στη νοτιοανατολική πόλη Νταεγκού, όπου βρίσκεται μια εκκλησία που είναι το επίκεντρο του ξεσπάσματος στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τα KCDC

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αύξησε το επίπεδο των ταξιδιωτικών συστάσεων, καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να «επανεξετάσουν τα ταξίδια» προς τη Νότια Κορέα.

Η απότομη αύξηση, την περασμένη εβδομάδα, των κρουσμάτων έχει προκαλέσει επικρίσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς της κρίσης, ιδιαίτερα για την απόφαση να περιοριστούν οι αφίξεις από την Κίνα, αντί να επιβληθεί συνολική απαγόρευση.

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας αποφάσισαν να αναβάλλουν όλα τα κοινά γυμνάσια «μέχρι νεοτέρας διαταγής», ανακοινώθηκε από τα επιτελεία των δύο χωρών.

Επίσης, αεροσυνοδός της Korean Air που επαληθεύτηκε πως μολύνθηκε από τον κορονοϊό δούλεψε σε πτήσεις μεταξύ της Σεούλ και του Λος Άντζελες, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης της Νότιας Κορέας.

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι το μέλος αυτό των πληρωμάτων καμπίνας της Korean Air είχε εργαστεί στην πτήση KE958 από το Ισραήλ προς την Ιντσόν τη 15η/16η Φεβρουαρίου. Ανάμεσα στους επιβάτες της πτήσης ήταν γκρουπ τουριστών από τη Νότια Κορέα μεταξύ των οποίων 31 άνθρωποι διαπιστώθηκε πως έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Δεν έχει διευκρινιστεί επίσημα σε ποιες άλλες πτήσεις είχε εργαστεί η υπάλληλος του νοτιοκορεατικού αερομεταφορέα.

Κίνα: 29 νέοι θάνατοι και 433 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη υπέκυψαν 29 ακόμη ασθενείς οι οποίοι είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Ο αριθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος σε ημερήσια βάση εδώ και περίπου έναν μήνα. Ωστόσο, τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα αυξήθηκαν ελαφρά στην ηπειρωτική Κίνα, σε 433, από 406 την Τρίτη.

Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κορονοϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν ανήλθε έτσι σε 2.744 στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Το σύνολο των κρουσμάτων είναι πλέον 78.497, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας.

Οι 29 θάνατοι που καταγράφηκαν είναι οι λιγότεροι από την 28η Ιανουαρίου, ενώ την Τρίτη είχαν καταγραφεί 52. Από τους νέους θανάτους και τα νέα κρούσματα, οι 26 και τα 409 αντίστοιχα καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της κρίσης. Οι άλλοι τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στο Πεκίνο, στις επαρχίες Χεϊλονγκτζιάνγκ και Χενάν.

Ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν ήταν 2.750 ως τα μεσάνυχτα. Συνολικά, 32.495 ασθενείς έχουν ανανήψει.

Μέτρα στις ΗΠΑ μετά το 15ο κρούσμα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν ένα νέο κρούσμα - το 15ο - του κορονοϊού στην Καλιφόρνια, έναν άνθρωπο που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό ούτε είχε έλθει σε επαφή με κάποιο πρόσωπο που να είναι γνωστό πως είχε μολυνθεί, περιστατικό χωρίς προηγούμενο στη χώρα. Το πώς προσβλήθηκε δεν είναι σαφές.

Στο πλαίσιο αυτό μέτρα λαμβάνουν και οι ΗΠΑ.  Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσε στον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς τον συντονισμό της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ στην επιδημία του COVID-19.

«Ορίζω τον Μάικ Πενς επικεφαλής» της αμερικανικής αντίδρασης στην επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο κοροναϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες, είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι ο αντιπρόεδρός του θα συνεργάζεται με «επαγγελματίες της υγείας» στο ζήτημα.

Ο Ρεπουμπλικάνος διαβεβαίωσε ότι ο κίνδυνος εξαιτίας της επιδημίας είναι - τουλάχιστον προς το παρόν - «πολύ χαμηλός» για τους Αμερικανούς. «Είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε και να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε καθώς η ασθένεια θα εξαπλώνεται, εάν εξαπλωθεί», πρόσθεσε

22 νεκροί και 141 κρούσματα στο Ιράν - 43 στο Κουβείτ

Είκοσι δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από τον νέο κορονοϊό στο Ιράν, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Irna σήμερα, σύμφωνα με το Reuters. Το πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα φτάνει τα 141, πρόσθεσε η ίδια πηγή, αν και δεν διευκρίνισε αν οι νεκροί περιλαμβάνονται στον αριθμό των κρουσμάτων.

Στο μεταξύ στο Κουβέιτ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κινεζικού ιού ανέρχονται σε 43, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, ο οποίος πρόσθεσε ότι όλα αφορούν ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στο Ιράν.

Βρετανία: Δύο νέα κρούσματα, συνολικά έφτασαν τα 15

Δύο νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 15, ανακοίνωσε σήμερα ο Αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Ουίτι. «Οι ασθενείς προσβλήθηκαν από τον ιό στην Ιταλία και την Τενερίφη και έχουν μεταφερθεί σε ειδικά κέντρα αντιμετώπισης των λοιμώξεων του NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας) στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Λίβερπουλ και στο Royal Free Hospital στο Λονδίνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων.

Η Σαουδική Αραβία απαγορεύει την είσοδο σε προσκυνητές

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αναστέλλουν «προσωρινά» την είσοδο στην επικράτεια της χώρας προσκυνητών που θέλουν να πάνε στη Μέκκα και στη Μεδίνα, προκειμένου να αποτραπεί «η έλευση του νέου κορονοϊού στο βασίλειο και η εξάπλωσή του», γνωστοποίησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στο Ριάντ.

Επιπλέον, οι αρχές της σουνιτικής μοναρχίας αποφάσισαν να ανασταλεί η είσοδος στη χώρα ταξιδιωτών - ακόμα κι αν έχουν τουριστική βίζα - από τις χώρες όπου έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού και η κατάσταση θεωρείται απειλητική, κατά την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Αυστραλία: «Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με πανδημία»

Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι ο κόσμος οδεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με πανδημία του κορονοϊού, προειδοποίησε σήμερα ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ανακοινώνοντας σειρά μέτρων έκτακτης ανάγκης για να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας.

«Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι ο κόσμος σύντομα θα μπει στη φάση της πανδημίας του κορονοϊού», τόνισε ο Μόρισον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Καμπέρα. «Και ως αποτέλεσμα συμφωνήσαμε σήμερα και θέτουμε σε εφαρμογή (...) το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την αντίδραση» στην επιδημία, πρόσθεσε ο Μόρισον.

Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται είναι η παράταση της απαγόρευσης εισόδου στους ταξιδιώτες από την Κίνα κατά τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.