Παγκόσμια ανησυχία από τον νέο κοροναϊό - Σε επιφυλακή η Ελλάδα

Παγκόσμια ανησυχία από τον νέο κοροναϊό - Σε επιφυλακή η Ελλάδα

Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με αφορμή το νέο είδος κοροναϊού που εμφανίστηκε στην πόλη Wuhan στην Κίνα, και ο οποίος εντάσσεται στην οικογένεια των ιών που προκαλεί το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας SARS. Τα επιδημικά χαρακτηριστικά τους αλλά και το σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα προκαλούν ανησυχία και είναι ενδεικτικό πως σήμερα συνεδριάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να τεθεί ολόκληρος ο πλανήτης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να προσδιοριστούν τα απαιτούμενα μέτρα.

Αν και προς το παρόν η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι περιορισμένη, επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση του φαινομένου, δεδομένου ότι ήδη υπάρχουν κρούσματα  σε Αυστραλία αλλά και στο Σιάτλ των ΗΠΑ ατόμων που φέρουν τον ιό και μετακινήθηκαν από την Κίνα.

Στην Ελλάδα ο ΕΟΔΥ έχει ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης «εισαγωγής» του ιού. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν σε ετοιμότητα οι υγειονομικές υπηρεσίες στα αεροδρόμια και τις λοιπές πύλες εισόδου στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά και η ενημέρωση των ταξιδιωτών για την πρόληψη και αναστολή της αλυσίδας μετάδοσης του ιού, εφόσον υπάρξουν κρούσματα.

Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Παθολογία-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ν ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος, καθώς δεν υπάρχουν απ΄ ευθείας πτήσεις από την Κίνα.

Μιλώντας στο liberal.gr εμφανίζεται καθησυχαστικός αφού σε αυτή την φάση και με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, ο κίνδυνος για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο δείχνει να είναι περιορισμένος. Όπως εξηγεί το νέο στέλεχος του κοροναϊού, φαίνεται ότι εξαπλώθηκε σε μια ιχθυαγορά της πόλης Wuhan, στην οποία πωλούνται και διάφορα ζωντανά ζώα, μεταξύ των οποίων και τρωκτικά, όπως οι μοσχογαλές στις οποίες εντοπίστηκε το νέο είδος κοροναϊού. Η αγορά αυτή έκλεισε και απολυμάνθηκε, όμως μέχρι στιγμής από τον συγκεκριμένο ιό, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 300 κρούσματα και έχουν καταγραφεί 6 θάνατοι.

Η μετάδοση

"Καθώς πρόκειται για ζωονόσο, το ερώτημα που είχε αρχικά να απαντήσει η επιστημονική κοινότητα, ήταν αν ο συγκεκριμένος ιός εκτός από τα ζώα στους ανθρώπους, μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε, όμως ευτυχώς διαπιστώθηκε πως η μεταδοτικότητα του είναι περιορισμένη, καθώς από τους 400 γιατρούς στην Κίνα που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς, εμφάνισαν συμπτώματα της ασθένειας μόνο 15 επαγγελματίες υγείας", σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Η διάγνωση

Πώς όμως ξεχωρίζουμε την προσβολή από τον κοροναϊό σε σχέση με την εποχική γρίπη;

Όπως εξηγεί ο κ. Τσιόδρας, τα συμπτώματα είναι κοινά με αυτά μιας σοβαρής νόσησης από τη γρίπη, οπότε ο μόνος τρόπος, διεθνώς, για το διαχωρισμό των δύο ιώσεων, είναι το επιδημιολογικό κριτήριο. Δηλαδή η διερεύνηση αν πρόκειται για ταξιδιώτη, ο οποίος ήρθε από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Για το λόγο αυτό, η επιστημονική κοινότητα συνιστά εγρήγορση και επιτήρηση της υγείας των ταξιδιωτών για 14 ημέρες.

Η πρόληψη

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα μέτρα πρόληψης παραμένουν τα ίδια για όλες τις ιώσεις και αφορούν την ατομική υγιεινή και τον περιορισμό της διασποράς τους.

Συγκεκριμένα, συνιστάται να αποφεύγεται η στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Επίσης συνιστάται η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής.

Υγιεινή των χεριών

Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ιδιαίτερα όταν είναι λερωμένα και όταν φροντίζετε στο σπίτι κάποιον που είναι ασθενής. Η υγιεινή των χεριών προλαμβάνει τη μετάδοση λοιμώξεων σε σας (μέσω αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών) και ειδικά στα νοσοκομεία, τη μετάδοση λοιμώξεων σε ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και άλλους.

Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και άφθονο νερό, όταν είναι εμφανώς λερωμένα.

Εάν δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορείτε να τα πλύνετε με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιήστε καθαριστικά χειρών βασισμένα στο οινόπνευμα.

Υγιεινή του αναπνευστικού

Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. 

Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση. 

Συνεχίστε με τα μέτρα υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού.

Οι ταξιδιώτες προς την πόλη Wuhan συνιστάται να :

Αποφεύγουν την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).

Αποφεύγουν την επαφή με ασθενείς

Πλένουν συχνά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι

Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την πόλη Wuhan  και εμφανίζουν συμπτώματα συνιστάται να:

Παραμείνουν στο σπίτι και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι τους.

Αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα.

Αποφεύγουν να ταξιδέψουν ενώ έχουν συμπτώματα.

Καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με ένα χαρτομάντιλο ή με το μανίκι τους (όχι με το χέρι τους) όταν βήχουν ή φτερνίζονται.