ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1987η
Σάββατο, 10 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Π. Τσακλόγλου: Στόχος μας, ο εκσυγχρονισμός του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα της χώρας

Π. Τσακλόγλου: Στόχος μας, ο εκσυγχρονισμός του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα της χώρας

Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μειώσουμε τους χρόνους αναμονής στην απονομή των συντάξεων, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Τσακλόγλου, απαντώντας, νωρίτερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της ώστε ο ενιαίος ασφαλιστικός φορέας της χώρας να γίνει μια σύγχρονη, δημόσια υπηρεσία που θα ανταποκρίνεται με συνέπεια στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις του ρόλου του.

«Στόχος του υπουργείου είναι να παράσχει στον ΕΦΚΑ, μέσα στο πλαίσιο των υφισταμένων δημοσιονομικών δυνατοτήτων κάθε δυνατό πόρο είτε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, είτε σε επίπεδο οργανωτικό, είτε υλικοτεχνικής υποδομής», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και επισήμανε τα βήματα που γίνονται για το ακανθώδες ζήτημα της απονομής των συντάξεων, ήτοι:

- προκαταβολή ποσού της εθνικής σύνταξης.

- τοποθέτηση project manager με αποκλειστική αρμοδιότητα τον ευρύτερο συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία όσο το δυνατόν ταχύτερα.

- ενεργοποίηση ειδικής ομάδας εκατό συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του ΕΦΚΑ με εμπειρία σε θέματα απονομής συντάξεων.

- πρόσληψη συμβασιούχων οικονομολόγων και τοποθέτησή τους στον τομέα της απονομής συντάξεων.

- χρηματικό μπόνους σε υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που θα ασχοληθούν με όλα τα στάδια ωρίμανσης των συνταξιοδοτικών φακέλων πέραν των κανονικών τους υποχρεώσεων.

- ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής του ΕΦΚΑ με σύγχρονους υπολογιστές, κάτι στο οποίο αναφέρεστε και εσείς.

- αξιοποίηση πόρων από το ταμείο ανάκαμψης, ώστε να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση όλων των ασφαλιστικών αρχείων.

Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία και για τα μέτρα βελτίωσης της συνολικής λειτουργίας του ΕΦΚΑ, και ανέφερε ειδικότερα ότι:

- έχουν αποτυπωθεί όλες οι μηχανογραφικές διαδικασίες, προκειμένου να υλοποιηθεί το νέο οργανόγραμμα. Η δράση αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια της συγχώνευσης και της μεταφοράς αρμοδιοτήτων των οργανικών δομών των πρώην φορέων κοινωνικής ασφάλισης σε όλα τα επιχειρησιακά επίπεδα, όπως είναι για παράδειγμα οι συντάξεις ή οι παροχές.

- βρίσκεται ήδη σε καθεστώς υλοποίησης η μετάπτωση των πληροφοριακών συστημάτων των μεγαλύτερων πρώην συνταξιοδοτικών ταμείων - δηλαδή ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ. - σε ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα με στόχο την αρτιότερη απονομή, εκκαθάριση και πληρωμή των συντάξεων.

- υλοποιείται συγχρηματοδοτούμενο έργο ΕΣΠΑ με τίτλο «'Αμεση Απονομή Σύνταξης - ΑΤΛΑΣ» με στόχο την αυτοματοποίηση έκδοσης των συντάξεων όλων των φορέων. Στην παρούσα φάση έχει ήδη αυτοματοποιηθεί η μεταβίβαση σύνταξης λόγω θανάτου σε όλους τους φορείς.

- ολοκληρώνεται το συγχρηματοδοτούμενο έργο του ΕΣΠΑ «Καταπολέμηση της Εισφοροδιαφυγής». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα αυξήσει την ένταση και την αποτελεσματικότητά των πραγματοποιούμενων ελέγχων για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

- βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η συγκέντρωση των ασφαλιστικών χρόνων από όλα τα καταστήματα των πρώην Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στο «Ψηφιακό Αποθετήριο Ασφαλιστικής Ιστορίας - ΑΤΛΑΣ», με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας της απονομής σύνταξης.

- έχουν δοθεί ήδη προς τους πολίτες μια σειρά νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως είναι η διαδικτυακή υπηρεσία χορήγησης επιδόματος ασθένειας, η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, η απογραφή έμμεσων μελών κ.α.

«Η προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι διαρκής και ασταμάτητη. Σκοπεύουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι σ' αυτόν τον στόχο και ο ενιαίος ασφαλιστικός φορέας της χώρας να γίνει μια σύγχρονη, δημόσια υπηρεσία που θα ανταποκρίνεται με συνέπεια στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις του ρόλου του», είπε ο υφυπουργός Εργασίας που δεν αρνήθηκε ότι «έχουν γίνει πολλά αλλά πρέπει να γίνουν επίσης πολλά ακόμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ