Π. Τόμσεν: Βλέπει ξανά κρίση χρέους και μνημόνια

Π. Τόμσεν: Βλέπει ξανά κρίση χρέους και μνημόνια

Νέα κρίση χρέους και επιστροφή στα προγράμματα διάσωσης προέβλεψε ο, συνταξιούχος πλέον, πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, προχώρησε στην εκτίμηση ότι όταν η υγειονομική κρίση τελειώσει και η ΕΚΤ αρχίσει να αποσύρει τη στήριξη που παρέχει στα κράτη-μέλη, χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντική διόγκωση του χρέους τους, που θα καθιστά αναγκαία την αναδιάρθρωσή τους.

Ο κ. Τόμσεν δήλωσε μάλλον απαισιόδοξος για την ικανότητα της Ελλάδας να ευδοκιμήσει στην ευρωζώνη, προβλέποντας παράλληλα ότι στο μέλλον θα επιστρέψει η ανάγκη για εφαρμογή μέτρων λιτότητας στις χώρες του Νότου.

«Δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα έρθει η επόμενη κρίση, σε 1, 2 ή 3 χρόνια, κάποια στιγμή όμως θα έρθει και τότε θα είναι μεγάλη η πίεση που θα ασκηθεί από τις χώρες του Βορρά προς τις χώρες του Νότου για μείωση του χρέους» είπε.

Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής του EwG, Tόμας Βίζερ, επισήμανε ότι δεν διαβλέπει στο μέλλον την ανάγκη να υπάρξουν προγράμματα διάσωσης.