Π. Αρκουμανέας: Σε Κρήτη, Αττική και Β. Ελλάδα το μεταλλαγμένο στέλεχος

Π. Αρκουμανέας: Σε Κρήτη, Αττική και Β. Ελλάδα το μεταλλαγμένο στέλεχος

Για ενδείξεις διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας -  όπου καταγράφτηκαν τρία κρούσματα, όλα εκτός Θεσσαλονίκης - πλην Αττικής και Κρήτης, όπου είχε εντοπιστεί αρχικά, έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ. Μέχρι στιγμής τα εν λόγω κρούσματα ανέρχονται σε 62.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε πως μέχρι στιγμής στην χώρα έχουν εντοπιστεί συνολικά 59 κρούσματα, ενώ υπάρχουν και μερικά «ύποπτα» στη Βόρεια Ελλάδα και παράλληλα σημείωσε πως «με βάση τα στοιχεία, το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό».

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούριας μετάλλαξης και στη χώρα μας», και γι’ αυτό ακριβώς ξεκίνησε μια πιο έντονη γονιδιακή επιτήρηση που είναι μια διαδικασία ειδική και γίνεται στην Αθήνα σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για ακόμα περισσότερα κρούσματα κάτι που όπως είπε έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύπλοκη εξίσωση.

Στο ερώτημα εάν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση των μέτρων, τόνισε ότι εάν διαπιστωθεί μεγάλη διάδοση προφανέστατα θα επηρεάσει κάποιες αποφάσεις και στο σημείο αυτό δεν απέκλεισε ενδεχόμενο τρίτου lockdown αν υπάρξουν ανησυχητικά σημάδια.

Για την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία την προσεχή Δευτέρα τόνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση ειλημμένη ενώ για την επόμενη δραστηριότητα που θα μπορούσε να ξεκινήσει εξήγησε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κάθε Παρασκευή από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

«Συζητάμε εβδομάδα -  εβδομάδα, μέρα - μέρα. Ανοίγουμε σταδιακά για  να βλέπουμε την επίπτωση της κάθε άρσης και για να έχουμε καλύτερη εικόνα για μετάλλαξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Στο μεταξύ, λίγο αργότερα, με δηλώσεις στον ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Βορείου Ελλάδος, Άννα Παπά – Κονιδάρη γνωστοποίησε ότι εντοπίστηκαν  σε διαφορετικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά όχι στην Θεσσαλονίκη, τρία νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, συνολικά τα κρούσματα από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 62.