Π. Άλτμάιερ: Tο 2020 αναμένεται η χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική περίοδο

Π. Άλτμάιερ: Tο 2020 αναμένεται η χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική περίοδο

«Βρίσκομαστε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις. Aναμένουμε το 2020 τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική περίοδο» δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ο υπουργός Οικονομίας της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, Πέτερ Άλτμάιερ, με τον Χριστιανοδημοκράτη πολιτικό να προαναγγέλλει την παρουσίαση ενός οδικού χάρτη σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο κ. Αλτμάιερ, εξήγγειλε και επιπρόσθετη βοήθεια για τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημίας, όπως αυτός της γαστρονομίας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας εξάλλου υποσχέθηκε τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης για την γαστρονομία  στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο, θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι την κανονική λειτουργία του κλάδου.

Σύμφωνα εξάλλου με την εαρινή πρόβλεψη που κατήρτισε και δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομίας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται να υποχωρήσει κατά 6,3% φέτος. Ο  Άλτμάιερ αναμένει την μεγαλύτερη πτώση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και στη συνέχεια μια σταδιακή ανάκαμψη, χάρη στην «ομπρέλα προστασίας» άνω του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. «Για το 2021 κυβέρνηση προβλέπει αύξηση της ανάπτυξης κατά 5,2%. Κατά συνέπεια, το προ της κρίσης του κορονοϊού επίπεδο της οικονομίας θα επιτευχθεί το 2022» επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.

Εάν το επιτρέπει ο αριθμός των κρουσμάτων, θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση για την οικονομία τόνισε ο Αλμάιερ, τονίζοντας πως «Πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα. Οι κλάδοι που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα - επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων, εμπορικές εκθέσεις, οι κλάδοι του πολιτισμού και της φιλοξενίας - θα έπρεπε να λάβουν επείγουσα βοήθεια, για παράδειγμα, μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις ή δάνεια τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επιχορηγήσεις».