Ουάσινγκτον: Ο κινεζικός στρατός ελέγχει την Huawei και την Hikvision

Ουάσινγκτον: Ο κινεζικός στρατός ελέγχει την Huawei και την Hikvision

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι μεγάλες κινεζικές εταιρείες, όπως ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Huawei και η εταιρεία παρακολούθησης μέσω βίντεο Hikvision είτε ανήκουν στον κινεζικό στρατό είτε ελέγχονται από αυτόν, λειαίνοντας το έδαφος για περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις.

Το Reuters αναφέρει την ύπαρξη εγγράφου του υπουργείου Αμύνης (DOD) που καταγράφει 20 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ και που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον υποστηρίζονται από τον κινεζικό στρατό.

Η Ουάσινγκτον συμπεριέλαβε την Huawei και την Hikvision σε μαύρη εμπορική λίστα το προηγούμενο έτος αναφέροντας ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια και έχει ξεκινήσεις μια διεθνή εκστρατεία για να πείσει τους συμμάχους της να αποκλείσουν την Huawei από τα δίκτυα 5G.

Η λίστα του υπουργείου Αμύνης περιλαμβάνει επίσης τον όμιλο China Mobile Communications και την China Telecommunications Corp, καθώς και την εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Aviation Industry Corp of China.

Η δημοσίευση της λίστας αυτής θα οξύνει πιθανότατα τις εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που βρίσκονται σε διαμάχη σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και την κίνηση της Κίνας να επιβάλλει έναν νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, μεταξύ άλλων σημείων τριβής που έχουν οξυνθεί αυτή τη χρονιά.

Με ανακοίνωσή του, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε: «Η λίστα αυτή είναι μια αρχή, αλλά δυστυχώς όχι αρκετή για να προειδοποιήσει τους Αμερικανούς σχετικά με τις επιχειρήσεις που ανήκουν στο κράτος ή καθοδηγούνται από αυτό και υποστηρίζουν τις δραστηριότητες της κινεζικής κυβέρνησης και του κομουνιστικού κόμματος θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική και εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Η λίστα αναμένεται να στρέψει την προσοχή και στους δεσμούς αμερικανικών εταιρειών με κινεζικές επιχειρήσεις, καθώς και στις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ.