Όταν ο λαϊκισμός δεν έχει όρια

Όταν ο λαϊκισμός δεν έχει όρια

Κρεσέντο λαϊκισμού στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να ταυτίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Τραμπ και τα συλλαλητήρια που ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί εν μέσω πανδημίας με πρόσχημα το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια με αυτά που έγιναν στην Αμερική στο πλαίσιο του Black Lives Matter. Διχαστική ρητορική, αντιδεξιά συνθήματα και αντιπολίτευση της κορονοκαπηλείας.

Τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια και οι χαρακτηρισμοί σε βάρος του Πρωθυπουργού δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει στη λογική του 3% παρά την προσπάθεια ορισμένων να δημιουργήσουν την εικόνα της επιστροφής στη σοσιαλδημοκρατία με το σύνθημα της προοδευτικής διακυβέρνησης και με όχημα την Προοδευτική Συμμαχία.

Στα δύο πρόσωπα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να επικρατεί αυτό που ο στενός πυρήνας του κόμματος επιθυμεί. Και παρά το άδειασμα που επιφύλαξε στον Νίκο Φίλη για τα επεισόδια στα Πανεπιστήμια (ο πρώην υπουργός τα έχει χαρακτηρίσει περιστασιακά ενώ ο Αλέξης Τσιπρας τα ανέφερε ως ιδιαιτέρως σημαντικά αλλά σε περιορισμένο αριθμό ιδρυμάτων) εμφανίσθηκε να δέχεται εκ νέου το ρίσκο που προκύπτει από τα συλλαλητήρια τα οποία στήριξε από το βήμα της Βουλής.

Ο δρόμος που ακολούθησε είχε προκαθοριστεί από τον «μέντορά του» Αλέκο Φλαμπουράρη ο οποίος στην ομιλία του επικαλέστηκε μέχρι και τους αγώνες του 114 για να αναδείξει την κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αυταρχική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Ο τρόπος που πολιτεύεται ο Αλέξης Τσίπρας (αλλά και ο τρόπος που πολιτεύονται στελέχη του κόμματός του) δείχνει πως δεν ορρωδεί προς ουδενός. Και εν μέσω μια παγκόσμιας κρίσης στην υγεία όλου του πληθυσμού επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στον πρωθυπουργό. Φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να τον κατηγορεί ότι δεν τηρεί τα μέτρα και κατ’ επέκταση δεν δικαιούται να έχει την απαίτηση να το πράττουν οι πολίτες και ειδικά αυτοί που μετέχουν στα συλλαλητήρια.

Η τακτική σαφής. Αφενός να πληγεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στον πρωθυπουργό (εξ’ ου και τα συνθήματα περί αλαζονείας), αφετέρου να μετατραπεί η κούραση που έχει προκαλέσει η κατάσταση από την πανδημία σε αγανάκτηση και μετά σε οργή ώστε να δημιουργηθεί ένα κύμα ανάλογο με αυτό του 2011 -2015 το οποίο έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων παραγνωρίζονται, οι πολίτες άλλωστε δεν έχουν (κατά Φλαμπουράρη) καταλάβει τι έχουν ψηφίσει. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας μόλις προχθές στον Alpha τις αμφισβήτησε ανοιχτά…

Σε κάθε περίπτωση η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έδειξε το πως θα πορευθεί. Με τις αναφορές στην Ικαρία, την Πάρνηθα, τον Τράμπ, το Εθνικό Θέατρο, τον Τεμπονέρα και τη… χούντα. Έφτασε δε στο σημείο να αναφερθεί στην περιοδεία του Πρωθυπουργού λέγοντας πως ο ίδιος μίλησε για ένα κουραστικό ταξίδι που ενδεχομένως να ήθελε να αποφύγει για να παίξει τένις. Τερματίζοντας με τον τρόπο αυτό τον όποιο επί της ουσίας διάλογο επί του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια από την αρχή της ομιλίας του.