Όταν η διόρθωση είναι θέμα κοινής λογικής

Όταν η διόρθωση είναι θέμα κοινής λογικής

H εβδομάδα που ξεκινά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον όσον αφορά την τεχνική εικόνα του πλαγιοκαθοδικού καναλιού των αγορών, δεδομένων των κλεισιμάτων της Παρασκευής.

Η μητέρα των αγορών θα καταφέρει να προσεγγίσει τις 4311 μονάδες-απαραίτητη προϋπόθεση για το τεστάρισμα της επόμενης αντίστασης στις 4450 μονάδες-ή θα νικήσει η έλξη προς τις 4070 μονάδες και τις 3800;

Παρεμφερείς οι προβληματισμοί και για τον γερμανικό δείκτη Dax, με τα αντίστοιχα σημεία ενδιαφέροντος να είναι η ζώνη των 15000-15080 μονάδων και εν συνεχεία οι 15200 μονάδες, ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 14300 μονάδες και στη ζώνη των 14020-14140 μονάδων.

Οι επώνυμες παρακαταθήκες

Την προηγούμενη εβδομάδα ο CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον προειδοποίησε τους επενδυτές ότι ο οίκος προετοιμάζεται για αναταράξεις, καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν το χτύπημα ενός οικονομικού τυφώνα, υπενθυμίζοντας τις προκλήσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Βέβαια δεν ήταν σε θέση να μας ενημερώσει αν πρόκειται για έναν τυφώνα μικρής κλίμακας ή για έναν τυφώνα τύπου Σάντι... αν και με τις δηλώσεις του περί τιμών αργού πετρελαίου στα 150-175 δολάρια το βαρέλι μάλλον τα στοιχήματα κλίνουν προς το δεύτερο σενάριο.

Οι δηλώσεις του γνωστού οικονομολόγου έρχονται μετά από την υποβάθμιση των εκτιμήσεων του οίκου για τις προοπτικές για την ανάπτυξη: Για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι εκτιμήσεις έπεσαν στο 2,4% από 3% προηγουμένως. Για το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι οικονομολόγοι της JP Morgan αναμένουν πλέον ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% αντί για 2,1% και για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 προβλέπουν ανάπτυξη 1% αντί για 1,4%.

Στο ίδιο μήκος κύματος αν και σαφέστατα πιο λιτός κινήθηκε ο Έλον Μασκ, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα για ένα «σούπερ κακό προαίσθημα» για την οικονομία.

Ο κορυφαίος επιχειρηματίας θέλησε απλά να μας προειδοποιήσει για όσα του υποδεικνύει το επιχειρηματικό δαιμόνιο και η πολύχρονη του εμπειρία ή απλά ήθελε να δικαιολογήσει το mail που έστειλε στα στελέχη του περί περικοπών περίπου του 10% των θέσεων εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία;

Δεν προβαίνουν όμως σε «ανήσυχες» δηλώσεις μόνο οι αναλυτές και οι επιχειρηματίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε την προηγούμενη Τρίτη με τον επικεφαλής της Fed Ζερόμ Πάουελ για να συζητήσει την ιστορική άνοδο του πληθωρισμού ο οποίος αρχίζει πλέον να «ζορίζει» τα αμερικανικά νοικοκυριά.

Στη συνάντηση αυτή λοιπόν ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Πάουελ ότι θα έχει πλήρη ελευθερία χωρίς καμία πολιτική παρέμβαση στη νομισματική πολιτική, προκειμένου να κάνει ότι είναι απαραίτητο να σταματήσει η άνοδος των τιμών.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών μετά την πρόσφατη επικύρωση από τη Γερουσία της δεύτερης θητείας Πάουελ στο τιμόνι της Fed και στην ουσία ο πληθωρισμός μονοπώλησε τις συζητήσεις.

Την ίδια στιγμή ο διευθυντής του οικονομικού συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Μπράιαν Ντίζι, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ μιας «μεταβατικής περιόδου» για την αμερικανική οικονομία, κατά την οποία η Fed θ’ ανεβάσει τα επιτόκια για να μειώσει τη ζήτηση και να χαλαρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά, επιβραδύνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Μάλιστα ο Ντίζι υπήρξε ίσως πιο αποκαλυπτικός από όλους δηλώνοντας: «Τρέξαμε σε αυτό το πρώτο σκέλος της κούρσας με πολύ γρήγορο ρυθμό που μας έβαλε σε ισχυρή θέση έναντι άλλων, αλλά αυτός είναι ένας μαραθώνιος και πρέπει να ελιχθούμε και να στραφούμε σε μια πιο σταθερή και ανθεκτική ανάπτυξη».

Όμως ας μην ψάχνουμε μόνο στο εξωτερικό. Οι δηλώσεις του Προέδρου της Jumbo πριν λίγες εβδομάδες ή του κ.Ευάγγελου Μυτιληναίου στη Γ.Σ την εβδομάδα που μας πέρασε,ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρες: Η εποχή του φθηνού χρήματος έχει παρέλθει και το αξιόχρεο πλέον δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στον όρο αξιόχρεο, γιατί όσο θα περνούν οι μήνες θα τον ακούμε ολοένα και συχνότερα. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί και στον αποχαιρετισμό της εποχής του φθηνού χρήματος. Μια σύντομη ματιά στο ελληνικό 10ετές πέριξ του 3,7% και στο γερμανικό 10ετές πέριξ στο 1,235% αρκεί.

Μιας και μιλάμε για κόστος χρήματος, να υπενθυμίσουμε ότι η Eurobank πριν λίγες ημέρες άντλησε από την έκδοση ομόλογου senior preferred, 500 εκατ. με κουπόνι 4,375% , τελικό επιτόκιο 4,5% και διάρκεια 2,75 ετών με δικαίωμα ανάκλησης στα 1,75 έτη.

Αν θυμηθούμε τις προηγούμενες εκδόσεις τα συμπεράσματα είναι πολλά. Η αγορά ήδη προεξοφλεί ότι σε ένα χρόνο τα επιτόκια θα είναι 100 μονάδες βάσης υψηλότερα στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Ο πονοκέφαλος όμως του τέλους του φθηνού χρήματος την ουσία είναι αμελητέος μπροστά στον πονοκέφαλο μιας επερχόμενης ύφεσης. Ο κ. Σαράντης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Όλυμπος, μίλησε ανοικτά την προηγούμενη εβδομάδα υποστηρίζοντας ότι η αγορά βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Η άποψη αυτή ανήκει σε ένα στέλεχος ενός κατεξοχήν αμυντικού κλάδου, αυτού των τροφίμων και πιο συγκεκριμένα αγαθών που αντιπροσωπεύουν την ανελαστική δαπάνη ενός νοικοκυριού για γάλα, γιαούρτι και χυμό.

Όσο και να θέλουμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι...είναι εξαιρετικά δύσκολο και αντίθετο με το πνεύμα κοινής λογικής.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.