Όρμπαν: Η δράση της ΕΕ για το κλίμα ευθύνεται για την άνοδο των τιμών της ενέργειας

Όρμπαν: Η δράση της ΕΕ για το κλίμα ευθύνεται για την άνοδο των τιμών της ενέργειας

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε σήμερα τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής λέγοντας ότι αυτή είναι που ευθύνεται για την άνοδο των τιμών της ενέργειας και δήλωσε πως η Πολωνία και η Ουγγαρία θα παρουσιάσουν ενωμένο μέτωπο στο ζήτημα αυτό κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο Όρμπαν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές την ερχόμενη χρονιά, δήλωσε σήμερα μιλώντας στον κρατικό ραδιοσταθμό της χώρας του πως «οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες» καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή αυξάνοντας συνεχώς την τιμή της ενέργειας που παράγεται με χρήση άνθρακα και αερίου, πράγμα που, όπως υποστήριξε, οδήγησε σε αύξηση των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη.

Η εθνικιστική κυβέρνηση του Όρμπαν έβαλε το 2010 ένα ανώτατο όριο στις αυξήσεις των τιμών του αερίου και του ηλεκτρικού για τα νοικοκυριά, παγώνοντας ουσιαστικά τις τιμές, και τα μέτρα αυτά παραμένουν έκτοτε σε ισχύ.

«Αυτές οι αποφάσεις (της ΕΕ) πρέπει να αποσυρθούν ... αυτή τη στιγμή οι τιμές του αερίου βρίσκονται εκεί όπου θα έπρεπε να βρεθούν το 2035. Οι Βρυξέλλες δεν είναι σήμερα η λύση, είναι το πρόβλημα», δήλωσε ο Όρμπαν.

«Οι Πολωνοί, οι Τσέχοι και εμείς οι Ούγγροι ζητούμε να αποσυρθούν αυτοί οι κανόνες».

Αντίθεση στα σχέδια της ΕΕ να επεκτείνει την εμπορία των δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα ώστε να καλύψει τους τομείς των μεταφορών και της θέρμανσης εκφράζεται τόσο από πλούσιες όσο και από λιγότερο εύπορες χώρες που ανησυχουν ότι έτσι περισσότερες δαπάνες θα περάσουν στους καταναλωτές.

Ο επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς δήλωσε πως οι εκπομπές από τον τομέα των μεταφορών στην Ευρώπη έχουν αυξητική τάση. Αν δεν ελεγχθούν, θα ματαιώσουν το στόχο της ΕΕ να περιορίσει τις καθαρές εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

«Ένας επίτροπος ονόματι Τίμερμανς είναι αυτός που δημιουργεί τη μεγαλύτερη απειλή για όλους εμάς», δήλωσε ο Όρμπαν.