Όρμπαν: Έτοιμη η Ουγγαρία να πληρώσει σε ρούβλια - Κάλεσμα για κατάπαυση πυρός

Όρμπαν: Έτοιμη η Ουγγαρία να πληρώσει σε ρούβλια - Κάλεσμα για κατάπαυση πυρός

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε εκτενείς συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια των οποίων του ζήτησε να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Βουδαπέστη είναι έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Όρμπαν ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι κάλεσε τον Πούτιν σε ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουγγαρία, οι οποίες θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή των προέδρων της Ουκρανίας και της Γαλλίας, καθώς και του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς.

Πρόσθεσε ότι η απάντηση του Πούτιν ήταν «θετική», ωστόσο έθεσε προϋποθέσεις. 

«Η απάντηση ήταν θετική, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι αυτό είχε όρους. Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ για να εκπληρώσω αυτούς τους όρους - θα πρέπει να συμφωνήσουν αυτός και ο Ουκρανός πρόεδρος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Όρμπαν καταδίκασε και πάλι τη ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με «επιθετικότητα».

«Αυτός είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησαν οι Ρώσοι, επιτέθηκαν στην Ουκρανία και είναι επιθετικότητα, αυτή είναι η κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ουγγαρία συμμερίζεται αυτή τη στάση» σχολίασε o Ούγγρος πρωθυπουργός.

Πάντως ο Όρμπαν, υπό την ηγεσία του οποίου η Ουγγαρία έχει καλλιεργήσει στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία, έχει αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ σε ρωσικές αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου ή αποστολής όπλων μέσω ουγγρικού εδάφους στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Reuters.

Παράλληλα ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία πρέπει να ενισχύσει τη συμμαχία της με την Πολωνία καθώς είναι μια στρατηγική συμμαχία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πειθαρχική διαδικασία που επισημάνθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη, ο Ορμπάν είπε ότι η Βουδαπέστη θα περιμένει να δει την επιστολή της ΕΕ, αλλά «δεν θα υποχωρήσει» στην πίεση για να υποστηρίξει την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς αυτό είναι μια «κόκκινη γραμμή» για την Ουγγαρία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πέτερ Σιτζάρτο δήλωσε ότι η ΕΕ δεν έχει ρόλο στη σύμβαση της Ουγγαρίας με την Gazprom για το ρωσικό φυσικό αέριο και η Βουδαπέστη εργάζεται για μια λύση σχετικά με τις πληρωμές καυσίμων που προέρχονται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Reuters, ότι η προμήθεια φυσικού αερίου βασίζεται σε διμερή σύμβαση μεταξύ μονάδων της ουγγρικής κρατικής MVM και της Gazprom και επί του παρόντος βρίσκεται υπό επεξεργασία λύση για την πληρωμή που λήγει τον Μάιο.

Η ΕΕ «δεν είχε κανένα ρόλο» σε αυτή τη σύμβαση, πρόσθεσε ο ίδιος. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ουγγαρία θα μπορούσε να πληρώσει σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, ο Szijjarto είπε στους δημοσιογράφους:

«Η πρώτη μας υποχρέωση πληρωμής λήγει στα τέλη Μαΐου. Η τεχνική λύση υπάρχει για να μπορέσουμε να πληρώσουμε για το αέριο που χρησιμοποιήσαμε και οι λεπτομέρειες αυτής της λύσης βρίσκονται υπό επεξεργασία».

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, υπέγραψε πέρυσι νέα μακροπρόθεσμη ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία.