8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Όρμπαν: «Βρωμάει» αποικιοκρατικό παρελθόν η κριτική για τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+

Όρμπαν: «Βρωμάει» αποικιοκρατικό παρελθόν η κριτική για τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+
Ο Β. Όρμπαν
AP Images

Η κριτική που δέχτηκε η Ουγγαρία από την Ολλανδία με αφορμή νέο νόμο για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ «βρωμάει» ηθική ανωτερότητα που είναι ριζωμένη στο αποικιοκρατικό παρελθόν, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της ΕΕ επέκριναν τον Όρμπαν σε σχέση με έναν νόμο που απαγορεύει στα σχολεία της χώρας να χρησιμοποιούν υλικό το οποίο θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να τον καλεί να σεβαστεί τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ ή να αποχωρήσει από το μπλοκ.

«Είναι μια αποικιοκρατική προσέγγιση», δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο ο Όρμπαν. «Δεν σκέφτονται καθόλου τι μπορούν και τι δεν μπορούν να λένε για ένα άλλο έθνος και για τους νόμους μιας άλλης χώρας», σημείωσε.

«Χριστιανικές αξίες» και «δυτικός φιλελευθερισμός»

Ο Όρμπαν, ο οποίος το προσεχές έτος θα είναι αντιμέτωπος με βουλευτικές εκλογές, γίνεται ολοένα πιο ακραίος στην κοινωνική πολιτική σε μια προσπάθεια, όπως υποστηρίζει, να προστατεύσει αυτό που αποκαλεί παραδοσιακές ουγγρικές χριστιανικές αξίες από τον δυτικό φιλελευθερισμό.

Η κυβέρνησή του υποστηρίζει ότι ο νόμος, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα, δεν στοχοποιεί τους ομοφυλόφιλους αλλά αποσκοπεί στην προστασία των παιδιών, των οποίων οι γονείς θα πρέπει να έχουν τον κύριο ρόλο στην σεξουαλική τους εκπαίδευση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις στον Όρμπαν να αποσύρει τον νόμο και 17 στους 27 ηγέτες της ΕΕ υπέγραψαν επιστολή με την οποία επαναλαμβάνουν την δέσμευσή τους για την προστασία των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.