«Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν εγκεφαλική δυσλειτουργία»

«Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν εγκεφαλική δυσλειτουργία»

Τις νέες επιστημονικές εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας πως ένα υποσύνολο ασθενών του Covid-19, αναπτύσσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο, σύμφωνα με αναφορές νευρολόγων απ' όλο τον κόσμο.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας σημείωσε πως «αν και ο βήχας, ο πυρετός και η δυσκολία στην αναπνοή είναι τα τυπικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νέας λοίμωξης, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο». «Αυτά», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας, «συν τη διαταραχή της οσμής και της γεύσης, που όλο και περισσότερο αναφέρεται στη βιβλιογραφία. Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνεται πως οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή μια εγκεφαλοπάθεια» πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε, τα παραπάνω αναφέρονται σε ένα ποσοστό έως και 15% των σοβαρά ασθενών από Κινέζους ερευνητές.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως «είναι γνωστό σε μας, τους κλινικούς γιατρούς, πως μπορεί ένας ιός να προσβάλει τον εγκέφαλο και να κάνει κι εκεί φλεγμονή, αντίστοιχη με αυτή που προκαλεί σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας».

Επίσης είπε ότι «η μείωση στα επίπεδα οξυγόνου του αίματος, στις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε, και μιλάμε για αυτά, και στη γρίπη και αφορούν ιδιαίτερα ηλικιωμένους ανθρώπους ή ανθρώπους που νοσούν σοβαρά από τις ιώσεις».

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως «ελληνική ερευνητική ομάδα ήδη μελετά τις επιπτώσεις του ιού σε κάποια από αυτά τα συμπτώματα».