OPEC: Νέα αναθεώρηση προς τα κάτω για τη ζήτηση πετρελαίου

OPEC: Νέα αναθεώρηση προς τα κάτω για τη ζήτηση πετρελαίου

Η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση θα ανακάμψει το 2021 με μικρότερη ταχύτητα από τις έως τώρα προβλέψεις, λόγω της νέας εξάπλωσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο OPEC.

Η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 6,54 βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος στα 96,84 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού εξαγωγών πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Η πρόβλεψη ανάπτυξης είναι κατά 80.000 βαρέλια την ημέρα χαμηλότερη από την αντίστοιχη πριν από έναν μήνα.

Οι τιμές του πετρελαίου καταβαραθρώθηκαν καθώς η κρίση του κορονοϊού περιόρισε τα ταξίδια και την οικονομική δραστηριότητα. Κι ενώ στο γ΄ τρίμηνο η χαλάρωση των περιορισμών επέτρεψε στη ζήτηση να ανακάμψει, ο OPEC βλέπει την οικονομική βελτίωση να επιβραδύνεται και πάλι, δηλώνοντας ότι η μεγάλη αβεβαιότητα που προκαλεί το δεύτερο κύμα σημαίνει πως η σημαντική ανάκαμψη που σημειώθηκε στο γ΄ τρίμηνο δεν αναμένεται να συνεχιστεί κατά το δ΄ τρίμηνο και το 2021.

Όπως σημειώνει το Reuters, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μείωση της ζήτησης, ο OPEC και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν από την 1η Μαΐου σε περικοπές της παραγωγής, ενώ και ΗΠΑ και άλλες χώρες ανακοίνωσαν ότι θα αντλούν λιγότερο πετρέλαιο.