Κορονοϊός: Ολοένα πιο βαρύς ο απολογισμός στη Λατινική Αμερική

 Ολοένα πιο βαρύς ο απολογισμός στη Λατινική Αμερική

Ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική να έχει πλέον μετατραπεί στις περιοχές που θρηνούν τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της COVID-19 στην υφήλιο, την ώρα που τα περιοριστικά μέτρα πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 715.000 ανθρώπους επί συνόλου 19 εκατομμυρίων που έχουν προσβληθεί σε όλο τον κόσμο αφότου το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανακοίνωνε την εμφάνιση του ιού, στα τέλη του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου ως το βράδυ χθες Παρασκευή με βάση ανακοινώσεις των κυβερνήσεων.

Να σημειωθεί πως η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική θρηνεί τον υψηλότερο αριθμό θανάτων, τουλάχιστον 213.120, περισσότερους από την Ευρώπη (212.660), με βάση τα δεδομένα ως χθες Παρασκευή.

Τις τελευταίες επτά ημέρες, σχεδόν ο ένας στους δύο θανάτους (το 44%) εξαιτίας της COVID-19 στον κόσμο καταγράφηκε στη Λατινική Αμερική. Επιπλέον στην περιοχή αυτή έχουν επιβεβαιωθεί τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης στον κόσμο (5,3 εκατ.), με τα περισσότερα στη Βραζιλία, που άγγιξε χθες Παρασκευή τους 100.000 θανάτους και τις 3 εκατομμύρια μολύνσεις.

Στη χώρα αυτή ο επίσημος απολογισμός των κρουσμάτων μάλιστα  είναι «έξι ως επτά φορές χαμηλότερος από την πραγματικότητα», κρίνει ο Ντομίνγκος Άλβες, βραζιλιάνος ειδικός στις επιδημιολογικές στατιστικές.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, που ουδέποτε έπαψε να υποβαθμίζει την πανδημία -αποκαλεί «γριπούλα» την COVID-19- επανέλαβε χθες ότι έχει «ήσυχη» τη συνείδησή του ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επιπροσθέτως το Μεξικό, που έχει γίνει πλέον η χώρα που θρηνεί τον τρίτο υψηλότερο αριθμό νεκρών στον κόσμο, έχει ξεπεράσει τους 50.000 θανάτους (51.311 νεκροί, 469.407 επιβεβαιωμένα κρούσματα). Ο απολογισμός αυτός είναι πολύ βαρύτερος από ό,τι προέβλεπε η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, η οποία  σημειωτέον δέχεται έντονες επικρίσεις.

Επίσης η Κολομβία, όπου ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του Μαρτίου, ξεπέρασε χθες Παρασκευή το όριο των 12.000 νεκρών.

Αντίστοιχα στην Κούβα, που ανακοίνωσε χθες τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τους τελευταίους τρεις μήνες (54 κρούσματα), οι αρχές επέβαλαν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, ειδικά στις μετακινήσεις των οχημάτων και των προσώπων στην Αβάνα.

Επιπλέον, άλλοι 160 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στην Αργεντινή, όπου παράλληλα επιβεβαιώθηκαν ακόμη 7.482 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας χθες Παρασκευή.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην εν λόγω χώρα έφθασε τους 4.411 νεκρούς επί συνόλου 235.677 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί ως αυτό το στάδιο.