8ος χρόνος, ημέρα 2272η
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022

Οικονόμου: Καταστροφολογούν για το άνοιγμα των σχολείων - Τα παιδιά είναι προστατευμένα

Οικονόμου: Καταστροφολογούν για το άνοιγμα των σχολείων - Τα παιδιά είναι προστατευμένα
Eurokinissi

«Όλο το προηγούμενο διάστημα η Αξιωματική Αντιπολίτευση -και είναι λυπηρό αυτό- έχει επιδοθεί σε μια ακατάσχετη καταστροφολογία. Τα σχολεία ξεκίνησαν με πολύ αυστηρό διαγνωστικό έλεγχο, με το πρωτόκολλο του 50+1, το οποίο συνδυάζεται με πολύ αυστηρό έλεγχο για όλους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ υπογράμμισε πως τα παιδιά είναι προστατευμένα.

«Αυτή τη στιγμή η Όμικρον είναι η επικρατούσα μετάλλαξη στην πατρίδα μας. Έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά, ευτυχώς, δεν κάνει βαριές νοσήσεις. Παρόλα αυτά, εξακολουθούμε στο ΕΣΥ να είμαστε σε πίεση και αυτό δεν επέτρεψε να έχουμε χαλάρωση των μέτρων, εξήγησε ο Γ. Οικονόμου, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Πήγαμε σε επέκταση των μέτρων για ακόμα μία εβδομάδα. Κάθε εβδομάδα θα σταθμίζουμε τα δεδομένα», είπε και πρόσθεσε:

«Άνοιξαν τα σχολεία με το πρωτόκολλο που είχαμε σχεδιάσει. Η πρώτη εβδομάδα κύλησε καλά. Τα διαγνωστικά τεστ μας βοήθησαν να εντοπίσουμε κρούσματα, τα οποία δεν θα είχαν εντοπιστεί. Θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα με τον κίνδυνο πολύ μεγαλύτερης διασποράς.

Οι προϋποθέσεις με τις οποίες λειτουργούν τα σχολεία από το Σεπτέμβριο μέχρι τα Χριστούγεννα και από την καινούρια χρονιά και μετά έχουν συζητηθεί στην Επιτροπή και με βάση αυτές προχωρούμε.

Ειδικά στο θέμα της Εκπαίδευσης, όλο το προηγούμενο διάστημα η Αξιωματική Αντιπολίτευση -και είναι λυπηρό αυτό- έχει επιδοθεί σε μια ακατάσχετη καταστροφολογία. Τα σχολεία ξεκίνησαν με πολύ αυστηρό διαγνωστικό έλεγχο, με το πρωτόκολλο του 50+1, το οποίο συνδυάζεται με πολύ αυστηρό έλεγχο για όλους.

Ακόμη και για το πρώτο περιστατικό που θα εντοπιστεί υπάρχουν καθημερινοί έλεγχοι για το σύνολο του τμήματος. Την πρώτη εβδομάδα έχουμε ελάχιστα τμήματα που έκλεισαν εξαιτίας της νόσησης παιδιών. Έκλεισαν μόλις δύο τμήματα στα 80.000. Προφανώς, και περιμένουμε κρούσματα και αρρυθμίες. Τα παιδιά, όμως, στο σχολικό περιβάλλον είναι περισσότερο προστατευμένα από ότι έξω από αυτό.

Έχουμε ένα μοντέλο, το οποίο είναι επιτυχημένο. Δεν καταλαβαίνω γιατί ορισμένοι ενοχλούνται τόσο πολύ που άνοιξαν τα σχολεία στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο. Δεν καταλαβαίνω γιατί ορισμένοι ασχολούνται τόσο πολύ που τα παιδιά είναι στις αίθουσες με τους συμμαθητές, τους καθηγητές, τους δασκάλους τους, απολύτως προστατευμένα.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενοχλούνται τόσο πολύ που η Πολιτεία φρόντισε και μέσα σε τρεις μέρες μοίρασε εκατομμύρια τεστ σε κάθε οικογένεια».

Για τα τεστ και τους μύθους που διακινούνται

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη που να συνταγογραφεί μαζικά τεστ». «Υπάρχουν διάφορα υγειονομικά μοντέλα σε κάθε χώρα. Το βασικό είναι να υπάρχει δυνατότητα στον πληθυσμό να κάνει δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές. Αυτό γίνεται παντού στον κόσμο», ανέφερε.

Εφόσον είσαι συμπτωματικός ή έχεις επαφή με κρούσμα υπό προϋποθέσεις, γίνεται παραπομπή να εξεταστείς. Τα άλλα είναι παραμύθια που διακινούν ορισμένοι, προκειμένου να δημιουργήσουν σύγχυση στον κόσμο, εξήγησε ο Γ. Οικονόμου.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «έχουν διακινηθεί μια σειρά από μύθοι». «Όπως για παράδειγμα, ότι υπάρχουν γιατροί αδιόριστοι, που δεν μπορούν να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προκαλέσαμε πολλές φορές να μας πουν ένα όνομα και ένα επίθετο πνευμονολόγου, αναισθησιολόγου, παθολόγου, που είναι εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας και θέλει να έρθει. Δεν μας είπαν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60

Για την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60, ανέφερε ότι «υπάρχουν κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως αυτοί που περιμένουν κατ’ οίκον εμβολιασμό ή αυτοί που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, που δεν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου».

«Όσοι άνω των 60 που έχουν τηρήσει το πνεύμα και το γράμμα της υποχρεωτικότητας δεν θα πληρώσουν το πρόστιμο. Πρόστιμο θα πληρώσουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως ορίζει η υποχρεωτικότητα», κατέληξε.

Για τα συμβάντα βίας στα πανεπιστήμια

Τέλος, σχετικά με τα συμβάντα στα πανεπιστήμια, είπε ότι «σε αυτά τα 2,5 χρόνια που είμαστε κυβέρνηση, έχουν ελαχιστοποιηθεί τα φαινόμενα βίας».

«Δεν υπάρχει από αυτή την κυβέρνηση καμία ανοχή σε φαινόμενα βίας, τα οποία παραβιάζουν την τάξη και την ακαδημαϊκή ελευθερία στο ελληνικό πανεπιστήμιο», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν πολλά περιστατικά που τα όργανα της Πολιτείας παρενέβησαν και απέδωσαν τους υπό κατάληψη χώρους στο Πανεπιστήμιο για αξιοποίηση από τους φοιτητές:

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, σε φοιτητικές εστίες, στο Καποδιστριακό της Αθήνας, στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης. Σε αντίθεση με το παρελθόν, ο πρώτος νόμος που ψήφισε αυτή η Κυβέρνηση έδινε στο πανεπιστημιακό άσυλο την πραγματική του αξία, το ουσιαστικό του περιεχόμενο.

Υπάρχει ένας νόμος, ο οποίος σε συνεργασία με τις πρυτανικές Αρχές πρέπει να λειτουργήσει. Αυτή είναι, άλλωστε, η απαίτηση και των φοιτητών και της κοινωνίας. Υπάρχουν περιστατικά λυπηρά, που προβάλλονται και που προκαλούν το Κράτος να παρεμβαίνει και να αποκαθιστά τα πράγματα. Δεν είναι ο κανόνας στην ανώτατη εκπαίδευση τα τρυπάνια και οι βαριοπούλες ορισμένων περιθωριακών.

Ο κανόνας είναι ότι γίνεται πολύ ουσιαστική δουλειά στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Είναι συγκεκριμένα τα περιστατικά και τα Ιδρύματα στα οποία παρατηρούνται κάποια προβλήματα. Όπως δεν γινόντουσαν ανεκτά τα τελευταία δύο χρόνια, δεν θα γίνονται ανεκτά και από εδώ και πέρα».