Οικονομία και διαχείριση της πανδημίας τα κριτήρια ψήφου των πολιτών
Δημοσκόπηση Marc

Οικονομία και διαχείριση της πανδημίας τα κριτήρια ψήφου των πολιτών

Στις εξελίξεις στην οικονομία αλλά και στις μελλοντικές συνομιλίες με την Τουρκία εστιάζεται το ενδιαφέρον τον πολιτών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Marc, ενώ σχετικά με τα ελληνοτουρκικά το 85% των ερωτηθέντων κρίνει ως  μη ικανοποητική την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ένας στις δύο πολίτες δεν θεωρεί ικανοποιητική τη στήριξη προς την χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των ελληνοτουρκικών, ενώ ποσοστό 35,9% κρίνει την στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα ως εν μέρει μη ικανοποιητική.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (47%) θεωρεί ότι πρέπει να πάμε σε συνομιλίες με την Τουρκία μόνο για τα θαλάσσια σύνορα, ενώ το 29,7% λέει «όχι» στις συνομιλίες με την γείτονα.

Αναφορικά με τα κριτήρια των πολιτών σχετικά με τον τρόπο που θα ψήφιζαν σε περίπτωση εκλογών, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η οικονομία, με την διαχείριση της πανδημίας να ακολουθεί με σημαντική διαφορά, ενώ μόλις το 14,4% θα επιλέξει το κόμμα που θα ψηφίσει ανάλογα με την ιδεολογική τοποθέτηση της παράταξης και τις πολιτικές της θέσεις.

Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με την λειτουργία των εκκλησιών, το 38,3% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι λειτουργίες θα πρέπει να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία πιστών, ποσοστό 33,5% πιστεύει πως οι ιεροί ναοί θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί με τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας (μάσκες, αποστάσεις), ενώ το 26,1% θεωρεί πως οι εκκλησίες θα πρέπει να παραμέινουν κλειστές για όλους.

Μια εβδομάδα μετά τον εορτασμό των Θεοφανίων, όπου η Εκκλησία φάνηκε να αντιδρά στα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, η δημοσκόπηση αποτυπώνει πως οι πολίτες σε ποσοστό 64,5% πιστεύουν πως η κυβέρνηση έχει δίκαιο αναφορικά με αυτή την αντιπαράθεση, έναντι 24,8% που δίνει δίκιο στην Εκκλησία.

Τέλος, στο ερώτημα για το ποιος είναι καλύτερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (52,7%) προηγείται με διαφορά του Αλέξη Τσίπρα (24%).

Παράλληλα, ενδιαφέρον στοιχείο από την κατανομή των απαντήσεων είναι ότι το 15,9% όσων δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν καλύτερο τον σημερινό πρωθυπουργό.

Η δημοσκόπηση της Marc επανέλαβε σήμερα την πρόθεση ψήφου στην οποία η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται σε ποσοστό 18,6%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 38,6% (μειωμένο κατά 0,6%) και ο ΣΥΡΙΖΑ 20% (αυξημένο κατά 0,5%).

Σε ό,τι αφορά στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, η δημοσκόπηση εκτιμά το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στο 6,5%, με το ΚΚΕ να ακολουθεί με 5%, την Ελληνική Λύση 3,8% και το ΜέΡΑ25 2%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 4,1%, ενώ η αναποφάσιστοι κυμαίνονται σε ποσοστό 12,2%.