ΟΗΕ: Το ένα εκατομμύριο πλησιάζουν οι εκτοπισμένοι από την Ιντλίμπ

ΟΗΕ: Το ένα εκατομμύριο πλησιάζουν οι εκτοπισμένοι από την Ιντλίμπ

Περίπου 948.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στη βορειοδυτική Συρία από τον Δεκέμβριο εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται καθώς ο συριακός στρατός προσπαθεί να ανακαταλάβει το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Πάνω από 948.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί από την 1η Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει σχεδόν 180.000 οικογένειες, περισσότερες από 195.000 γυναίκες και περισσότερα από 560.000 παιδιά», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

H ανακοίνωση του πιο πρόσφατου απολογισμού γίνεται λίγο πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αργότερα σήμερα με θέμα την κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και χώρες προειδοποιούν για τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων στην περιοχή.

«Οι εκθέσεις δείχνουν συνεχιζόμενες εχθροπραξίες σε πολλά μέρη της βορειοδυτικής Συρίας, με αεροπορικές επιθέσεις σε τουλάχιστον 24 κοινότητες και βομβαρδισμό σε 20 κοινότητες τις τελευταίες 24 ώρες» αναφέρεται στην έκθεση και σημειώνει ότι περίπου 948.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη βορειοδυτική Συρία από την 1η Δεκεμβρίου, δηλαδή μια αύξηση περίπου 73.000 από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, αναφέρεται, «εξακολουθούμε να επιδιώκουμε τη βελτίωση της πρόσβασης σε άτομα που έχουν ανάγκη, ακόμη και σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις».

«Πραγματοποιούνται συζητήσεις με την Τουρκία για να αυξηθεί ο αριθμός διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορα, από 50 φορτηγά την ημέρα σε 100 φορτηγά», σημειώνεται.

AP Photo