ΟΗΕ: Τα «αθέατα ναυάγια» δεν συμβαδίζουν με μια μείωση του αριθμού των θανάτων μεταναστών

ΟΗΕ: Τα «αθέατα ναυάγια» δεν συμβαδίζουν με μια μείωση του αριθμού των θανάτων μεταναστών

Ο αριθμός των θανάτων που καταγράφηκαν στις μεταναστευτικές διαδρομές μειώθηκε φέτος αν και οι δυσκολίες λόγω της COVID-19 και τα λεγόμενα «αθέατα ναυάγια» υποδεικνύουν πως ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερος, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση για τους Αγνοούμενους Μετανάστες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), φέτος καταγράφηκαν 3.174 θάνατοι σε σύγκριση με 5.327 το 2019.

«Η μείωση στους καταγεγραμμένους θανάτους μεταναστών δεν είναι απαραίτητα μια ένδειξη πως ο αριθμός των ζωών που χάθηκαν μειώθηκε πραγματικά το 2020 καθώς η COVID-19 δοκιμάζει την ικανότητά μας να αντιπαραβάλλουμε στοιχεία για θανάτους στη διάρκεια της μετανάστευσης και να παρακολουθούμε ειδικές διαδρομές», ανέφερε ο ΔΟΜ.

Πράγματι, τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν απώλειες από τουλάχιστον δεκαπέντε λεγόμενα «αθέατα ναυάγια», στη Μεσόγειο -- συμβάντα που δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν επίσημα επειδή τα πλοιάρια δεν μπορούν να εντοπιστούν και οι πληροφορίες είναι ελλιπείς.

Αν αξιωματούχοι μάθουν για την ύπαρξή τους, αυτό γίνεται συνήθως μέσω μελών των οικογενειών των ναυαγών.

Μερικές φορές, η μοναδική ένδειξη είναι επιπλέοντα πτώματα.

Οδυνηρή ένδειξη του προβλήματος, τα πτώματα τεσσάρων παιδιών που ξεβράστηκαν στις ακτές της Λιβύης αυτήν την εβδομάδα από ένα πλοιάριο που φέρεται να μετέφερε μετανάστες από τη βόρεια και τη δυτική Αφρική.

«Περιστατικά όπως αυτό συμβαίνουν πολύ συχνά. Αυτά είναι που γνωρίζουμε και ο αριθμός των ζωών που χάθηκαν στη διάρκεια του διάπλου είναι πολύ υψηλότερος (από τον καταγεγραμμένο)», είπε η Σάφα Μσέχλι.

Σύμφωνα με την έκθεση, 729 θάνατοι επιβεβαιώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο το 2020.

Η Μσέχλι εκτίμησε πως τουλάχιστον άλλοι 600 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο φέτος σε περιστατικά που δεν καταγράφηκαν.

«Υπάρχουν κενά, σοβαρά, απειλητικά για τη ζωή κενά στην παρακολούθηση αυτών των διαδρομών», είπε ο Πολ Ντίλον του ΔΟΜ, ο οποίος κάλεσε για ενδελεχείς, υπό κρατική ηγεσία επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Τα στοιχεία του ΔΟΜ δείχνουν επίσης μια αύξηση των θανάτων σε ορισμένες διαδρομές, όπως στο ταξίδι προς τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, όπου έχουν καταγραφεί 593 θάνατοι έναντι 210 πέρυσι.