7ος χρόνος, ημέρα 2146η
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΗΕ: Έκκληση για συγκέντρωση επισιτιστικής βοήθειας για το Αφγανιστάν

ΟΗΕ: Έκκληση για συγκέντρωση επισιτιστικής βοήθειας για το Αφγανιστάν
APimages

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) του ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για τη συγκέντρωση 200 εκατομμυρίων δολαρίων επισιτιστικής βοήθειας για το Αφγανιστάν, ώστε να γίνει δυνατή η αποστολή βασικών προμηθειών σε απομακρυσμένες περιοχές πριν από τον χειμώνα.

«Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων προειδοποιεί ότι μία ανθρωπιστική καταστροφή περιμένει τους ανθρώπους στο Αφγανιστάν αυτόν τον χειμώνα, εκτός και αν η διεθνής κοινότητα καταστήσει προτεραιότητά της τις ζωές τους», δήλωσε η περιφερειακή υποδιευθύντρια για την Ασία και τον Ειρηνικό του WFP Ανθια Γουέμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Όταν θα πέσει το χιόνι, θα είναι πολύ αργά», είπε εξηγώντας ότι οι προμήθειες θα πρέπει να περάσουν από τα ορεινά περάσματα πριν αυτά κλείσουν από το χιόνι. «Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι θανατηφόρα».

Η Γουέμπ πρόσθεσε ότι οι χώρες που ανησυχούν για πιθανή έξοδο Αφγανών μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Tαλιμπάν πρέπει να υποστηρίξουν τις αποστολές υποστήριξης αυτών που μένουν στη χώρα.

Ταυτόχρονα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε ότι οι προμήθειές του σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό στο Αφγανιστάν θα διαρκέσουν άλλη μία εβδομάδα, αφού οι αποστολές από το εξωτερικό έχουν μπλοκαριστεί από περιορισμούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε τοπικό στέλεχος του οργανισμού.

Ο ΠΟΥ ανησυχεί επίσης ότι η παρούσα κατάσταση στο Αφγανιστάν θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων της επιδημίας της Covid-19, καθώς τα διαγνωστικά τεστ μειώθηκαν κατά 77% την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ από την υπηρεσία της Ανατολικής Μεσογείου.

Στελέχη του Οργανισμού, που μίλησαν κατά τη διάρκεια online συνέντευξης Τύπου, δήλωσαν ότι το 95% των υγειονομικών υποδομών στο Αφγανιστάν παραμένουν σε λειτουργία, αλλά και ότι ορισμένες γυναίκες από το προσωπικό έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους και ορισμένες ασθενείς φοβήθηκαν να βγουν από τα σπίτια τους.

Προμήθειες άνω των 500 τόνων ιατρικού υλικού, περιλαμβανομένου χειρουργικού εξοπλισμού και ατομικές συσκευασίες αντιμετώπισης του οξέος υποσιτισμού παρακρατούνται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η ΕΕ θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν σε περισσότερο από 200 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε στο Twitter η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Στη σημερινή Σύνοδο των ηγετών του G7 θα ανακοινώσω την αύξηση της ανθρωπιστικής στήριξης προς τους Αφγανούς, εντός και εκτός της χώρας, από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, από 50 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια έρχεται να προστεθεί στις συνεισφορές των κρατών-μελών για τη βοήθεια προς τον λαό του Αφγανιστάν», έγραψε στο Τwitter η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Η βοήθεια θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε ότι αυτό θα καθορίσει πόση βοήθεια θα δοθεί απευθείας στο Αφγανιστάν και πόση σε γειτονικές περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ