7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Οι ΥΠΕΞ Κίνας και ΗΠΑ συζήτησαν την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις σινοαμερικανικές σχέσεις

Οι ΥΠΕΞ Κίνας και ΗΠΑ συζήτησαν την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις σινοαμερικανικές σχέσεις
Shutterstock

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν την κατάσταση στο Αφγανιστάν αλλά και τις σινοαμερικανικές σχέσεις σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, όπως μετέδωσαν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα ο Ουάνγκ ανέφερε ότι είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν και «να τους καθοδηγήσουν με θετικό τρόπο», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Κίνας.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να παρασχεθεί ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στο Αφγανιστάν, να βοηθηθεί το νέο καθεστώς ώστε να λειτουργήσει ομαλά τους κυβερνητικούς θεσμούς, να διατηρηθεί η κοινωνική σταθερότητα, να σταματήσει η υποτίμηση του τοπικού νομίσματος και να μην αυξηθεί περαιτέρω το κόστος ζωής.

«Σεβόμενες την εθνική κυριαρχία του Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν συγκεκριμένες ενέργειες για να το βοηθήσουν να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να σταματήσει τη βία, αντί να ακολουθούν μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών και να πολεμούν επιλεκτικά την τρομοκρατία», φέρεται να είπε ο Ουάνγκ στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, την πρωτοβουλία για αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία είχε η Ουάσινγκτον.

Όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ο Ουάνγκ υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες επαφές των δύο χωρών για το Αφγανιστάν και την κλιματική αλλαγή δείχνουν ότι ο διάλογος και οι συνεργασία είναι καλύτερες επιλογές από την αντιπαράθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ