Οι τέσσερις παράγοντες που ποντάρει το Μαξίμου για να αλλάξει σελίδα

Οι τέσσερις παράγοντες που ποντάρει το Μαξίμου για να αλλάξει σελίδα

Η κανονικότητα επιστρέφει στην καθημερινότητα μας με σταθερά βήματα. Τα sms καταργούνται, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις αποτελούν παρελθόν και η χώρα ανοίγει τις πύλες της για να υποδεχθεί εκατομμύρια τουρίστες όπως κάθε καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό του προκειμένου να γίνει όσον το δυνατό πιο ομαλή η μετάβαση από την εποχή του κορονοϊού στην επόμενη μέρα όπου θα πρέπει να βρεθεί το σημείο ισορροπίας μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας, μια και ο ιός δεν έχει εξαλειφθεί και της ανάγκης για επιστροφή στην ομαλότητα. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κρύβουν την πεποίθηση ότι το ερχόμενο καλοκαίρι οι συνθήκες που θα επικρατήσουν θα είναι εντελώς διαφορετικές από τα όσα έχουμε ζήσει τον τελευταίο χρόνο, με την αισιοδοξία να παίρνει τη θέση της απαισιοδοξίας. 

Ταυτόχρονα  δεν είναι λίγοι εντός του Μεγάρου Μαξίμου εκείνοι που εκτιμούν η μετάβαση της κυβέρνησης από το πεδίο της διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων σε εκείνο του πραγματικού «περιεχομένου» και της πολιτικής δράσης για την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων βρίσκεται προ των πυλών.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο ήδη προετοιμάζονται για την στιγμή που ο κορονοιός δε θα κυριαρχεί στην πραγματικότητα του Έλληνα. Θα είναι η περίοδος που η κοινωνία θα περιμένει από τον κ. Μητσοτάκη να έχει ένα έτοιμο και εφαρμόσιμο σχέδιο, με στόχο την επούλωση των πληγών από την πανδημία.  

Μέχρι τότε όμως τέσσερις παράγοντες είναι αυτοί στους οποίους δείχνει να ποντάρει πολιτικά το πρωθυπουργικό γραφείο, ώστε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού άμεσα, ανοίγοντας το επόμενο κεφάλαιο στην κυβερνητική θητεία: 

  • Στην επίσπευση της εμβολιαστικής επιχείρησης για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα μπορεί να στηθεί εντός του καλοκαιριού.
  • Στην επιλογή του πρωθυπουργού να προχωρήσει άμεσα και με γρήγορους ρυθμούς στην ψήφιση συγκεκριμένων νομοθετημάτων ως το καλοκαίρι. Νομοσχέδια με καθαρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο, προετοιμάζοντας το έδαφος για το δεύτερο μισό της τετραετίας. 
  • Στην προσήλωση σε ένα συνεκτικό σχέδιο φοροαπαλλαγών και οικονομικών μέτρων στήριξης (μόνιμων και μη). 
  • Στη  διαχείριση του τουρισμού, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος σύμμαχος της χώρας προκειμένου η ελληνική οικονομία να ορθοποδήσει μετά το σχεδόν ισοπεδωτικό πέρασμα του κορονοιού.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός προετοιμάζει νέες δημόσιες παρεμβάσεις μέσα στις επόμενες hμέρες ώστε να σταλεί το μήνυμα μιας νέας «πολιτικής κανονικότητας».

Η αρχή έγινε από την επίσκεψη του στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, κίνηση που σηματοδοτεί τη θέληση του να δώσει βάρος και σε άλλα τμήματα του κυβερνητικού έργου.