Περίπου 120.000 άμαχοι εμποδίζονται να φύγουν από την πολιορκημένη Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο ασφυκτικός κλοιός γύρω από τη μεταλλουργία του Αζοφστάλ, από την οποία, σύμφωνα με τα λόγια του Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν μπορεί να πετάξει ούτε μύγα»
Απαντώντας στην ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία ελέγχει όντως το μεγαλύτερο μέρος αλλά σε ένα τμήμα της παραμένουν ακόμη Ουκρανοί στρατιώτες.
Οι εναπομείναντες Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ, απ’ όπου προβάλλουν αντίσταση στη ρωσική πολιορκία.
Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία «προσέφερε όλες τις επιλογές» στη Ρωσία για την ανταλλαγή πολιτών και στρατιωτών από τη Μαριούπολη και περιμένει την απάντηση της Μόσχας.
Την ίδια ώρα, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα για το κατεπείγον άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την χαλυβουργία , τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην πόλη-λιμάνι Μαριούπολη.
Οι άμαχοι «που κατέφυγαν σε μεγάλο αριθμό» στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας «δεν εμπιστεύονται τους (Ρώσους) στρατιώτες», τόνισε το ουκρανικό υπουργείο με ανάρτηση στο Twitter.
«Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος είναι αναγκαίος επειγόντως» με «εγγυήσεις ότι οι άνθρωποι θα είναι ασφαλείς», πρόσθεσε.
Ukrainian army keeps fighting in the besieged #Mariupol, ruined by heavy 🇷🇺 bombardment. The situation on Azovstal is desperate. Hundreds of civilians, children, injured Ukrainian defenders are trapped in plantʼs shelters. They have almost no food, water, essential medicine. pic.twitter.com/tvYbZfuNk1
— MFA of Ukraine 🇺🇦 (@MFA_Ukraine) April 21, 2022
Παράλληλα ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι περίπου 200 άνθρωποι περιμένουν να απομακρυνθούν από την πόλη, αλλά μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες κανένα λεωφορείο δεν είχε φτάσει για να τους παραλάβει.
Πρόσθεσε πως ένα μικρό κομβόι λεωφορείων απομάκρυνε ανθρώπους χθες από την πολιορκούμενη πόλη και τώρα κατευθύνεται προς την Ζαπορίζια που τελεί υπό τον έλεγχο ουκρανικών δυνάμεων.
Η ανθρωπιστική καταστροφή της Μαριούπολης σε αριθμούς
Η Μαριούπολη, όπου κάποτε ζούσαν 400.000 άνθρωποι, γνώρισε όχι μόνο την πιο έντονη μάχη του πολέμου αλλά και τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή, με εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους να έχουν αποκλειστεί για σχεδόν δύο μήνες υπό ρωσική πολιορκία που σφυροκοπούν από αέρος την πόλη.
Οι δημοσιογράφοι που έφτασαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας βρήκαν δρόμους γεμάτους με πτώματα, σχεδόν όλα τα κτίρια κατεστραμμένα και οι κάτοικοι στριμώχνονταν παγωμένοι σε κελάρια, βγαίνοντας έξω για να μαγειρέψουν υπολείμματα σε αυτοσχέδιες σόμπες ή να θάψουν πτώματα σε κήπους.
Η Ουκρανία εκτιμά ότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη. Λέει ότι κάποιοι έχουν θαφτεί σε ομαδικούς τάφους, άλλοι απομακρύνθηκαν από τους δρόμους από τις ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας κινητά φορτηγά αποτέφρωσης για την αποτέφρωση των σορών. Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Ερυθρός Σταυρός λένε ότι ο αριθμός των αμάχων εξακολουθεί να είναι άγνωστος, αλλά τουλάχιστον σε χιλιάδες. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είπε στον Πούτιν ότι η Ρωσία είχε σκοτώσει περισσότερους από 4.000 Ουκρανούς στρατιώτες στην εκστρατεία της να καταλάβει τη Μαριούπολη και ότι 1.478 είχαν παραδοθεί.
Αυτά τα στοιχεία δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν. Δύο από αυτούς που παραδόθηκαν είναι Βρετανοί. Ο Σοϊγκού υπολόγισε ότι 2.000 Ουκρανοί μαχητές παρέμειναν ακόμη μέσα στο Αζοφστάλ, μια από τις μεγαλύτερες μεταλλουργικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, καλύπτοντας 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα με τεράστια κτίρια, υπόγειες αποθήκες και σήραγγες. Ο Πούτιν είπε ότι πρέπει να αφήσουν τα όπλα και να παραδοθούν και ότι η Ρωσία θα τους συμπεριφερθεί με σεβασμό. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσουκ δήλωσε ότι 1.000 άμαχοι και 500 τραυματίες στρατιώτες έπρεπε να ανασυρθούν αμέσως από το εργοστάσιο, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις για την αποτυχία δημιουργίας ενός ασφαλούς διαδρόμου που όπως είπε είχε συμφωνηθεί. Η Μόσχα λέει ότι η Ρωσία έχει δεχθεί 140.000 αμάχους από την πόλη-λιμάνι μέσω ανθρωπιστικών εκκενώσεων. Το Κίεβο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι κάποιοι απελάθηκαν με τη βία, κάτι που ισοδυναμεί με πράξη πολέμου.