Οι «προστάτες» των εργαζόμενων ψήφισαν… εναντίον τους

Οι «προστάτες» των εργαζόμενων ψήφισαν… εναντίον τους

Η ελάφρυνση των βαρών στην μισθωτή εργασία μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που ψηφίστηκε χθες στην Βουλή πρόκειται να ωφελήσει περί τα 2 εκατομμύρια εργαζομένους. Κι όμως, αυτή η έμμεση αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, έγινε χωρίς την ψήφο εκείνων που εμφανίζονται ως οι κατ' εξοχήν «προστάτες» των εργαζόμενων.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί και σήμερα να πείσει, όπως και τα προσκείμενα σε αυτόν μέσα, για τους λόγους για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε χθες το μέτρο. Δηλαδή γιατί στην ουσία πήρε θέση απέναντι στην αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων. Το επιχείρημα είναι ότι τα ποσά αυτά θα λείψουν από τον ΟΑΕΔ, ότι η μείωση 3,9% των εισφορών θα του στερήσει έσοδα που διαφορετικά θα χρηματοδοτούσαν επιδόματα ανεργίας και ότι εμπάσει περιπτώση πρόκειται για ψίχουλα, μπροστά στις γενικότερες οικονομικές απώλειες.

Η αλήθεια είναι ότι τα έσοδα του ΟΑΕΔ δεν πρόκειται να μειωθούν, αφού τα παραπάνω θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και η μισθωτή εργασία θα ωφεληθεί και οι πόροι του οργανισμού απασχόλησης εργατικού δυναμικού δεν θα μειωθούν, αλλά αυτά για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ψιλά γράμματα.

Η ουσία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να στηρίξει την ελάφρυνση των εργαζομενων και εξακολουθεί να προτάσει την λογική «δώστε επιδόματα». Το επιχείρημά τους είναι ότι η ανάλγητη φιλεύεθερη κυβέρνηση σκέφτεται μόνο τους εργαζόμενους, όχι τους ανέργους, ότι αφαιρεί πόρους από τα επιδόματα και ότι χρησιμοποιεί ένα «νεοφιλελεύθερο» εργαλείο, την έκθεση Πισσαρίδη για να μείωσει τους φόρους στην μισθωτή εργασία και να εξυπηρετήσει την ελίτ και τις επιχειρήσεις.

Είναι η ίδια λογική με την οποία κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί μια τετραετία και περιγράφεται από μια λέξη, τα επιδόματα, με τα οποία και κράτησε όλα τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του, αυτή η «παγίδα φτώχειας» για χιλιάδες Ελληνες.

Στην πράξη η αξιωματική αντιπολίτευση για μια ακόμη φορά επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμό, επιχειρώντας να εμφανίσει την κυβέρνηση ότι ποσώς ενδιαφέρεται για τους ανέργους παρά μόνο για τους εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Ακολουθεί στην ουσία την αντιπολιτευτική λογική της περιόδου 2012-2015, με χαρακτηριστικό τα όσα είπε χθες η εισηγήτρια του κόμματος Θεανώ Φωτίου ότι η μείωση των εισφορών είναι μικρή. «Η μείωση των εισφορών για τους εργαζομένους σημαίνει ότι 2,8-14 ευρώ το μήνα δεν θα πληρώσουν το 72% των εργαζομένων με μισθό 200-1000 ευρώ/μήνα και 4-21 ευρώ/εργαζόμενο για τις επιχειρήσεις που στο 97% απασχολούν έως 9% εργαζομένους», ανέφερε χαρακτηριστικά.