Οι  «out of the box» κινήσεις Μητσοτάκη και ο «παρατηρητής» Τσίπρας

Οι «out of the box» κινήσεις Μητσοτάκη και ο «παρατηρητής» Τσίπρας

Φαίνεται να κερδίζει ακόμα και τους πλέον δύσπιστους, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι όλα γίνονται με τον καλύτερο τρόπο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους χειρισμούς και τις επιλογές του σχεδόν εννιά μήνες μετά από την εκλογή του στην πρωθυπουργία δείχνει να έχει αποκτήσει την αποδοχή ενός μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, πέρα και πάνω από κόμματα. Ένα συμπέρασμα που ήδη έχει καταγραφεί σε όλες τις τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης. 

Εάν κάποιος θελήσει να κάνει μια  “ακτινογραφία” των κεντρικών επιλογών της κυβέρνησης  πάνω στη διαχείρηση της πανδημίας θα αντιληφθεί ότι για μία ακόμα φορά ο κ.Μητσοτάκης κινήθηκε “εκτός πλαισίου” και μακριά από τα στερεότυπα των τελευταίων ετών. 

“Μοναδικός γνώμονας των πρωθυπουργικών κινήσεων είναι το ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά” είπε στο liberal.gr στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη .  Για παράδειγμα έβγαλε μπροστά τον λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα, έναν επιστήμονα που συνδιάζει την άριστη κατάρτιση ως προς το συγκεκριμένο αντικείμενο με την επικοινωνιακή δεινότητα.  Την ίδια ώρα κινητοποίησε τις ιδιωτικές δυνάμεις της οικονομίας , αποκρούοντας στην πράξη ένα θέμα ταμπού, αυτό της δαιμονοποίησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στο πλαίσιο αυτό έδωσε έμφαση στην συγκέντρωση δωρεών σημαντικούς επιχειρηματίες και ιδιωτικές εταιρίες , ενώ επέμεινε στην συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (στοιχείο που εκφράστηκε στην πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου) , περιγράφοντας ακόμα και την δυνατότητα επίταξης ιδιωτικών  νοσοκομειακών κλινών. 

Την ίδια ώρα η κυβερνητική επιλογή να “περικυκλώσει” την πανδημία από πολλές και διαφορετικές πλευρές και μάλιστα έξω από τα συνηθισμένα πλαίσια, έχει φέρει την αξιωματική αντιπολίτευση σε ρόλο απλού παρατηρητή. Ενδεικτική της ένδειας επιχειρημάτων του κ.Τσίπρα την τρέχουσα περίοδο είναι το γεγονός ότι η αντιπολιτευτική γραμμή της Κουμουνδούρου εξαντλήθηκε στο να ζητά προσλήψεις στο εθνικό σύστημα υγείας και στην παροχή έξτρα οικονομικών πόρων. Δύο θέματα που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα λύθηκαν σε κεντρικό επίπεδο από την κυβέρνηση. 

Στο καθημερινό λοιπόν πολιτικό σκηνικό η περίοδος της πανδημίας αποτελεί μία ακόμα δοκιμασία της κυβέρνησης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εκλογή της. Το αν τελικά θα κατορθώσει να βγει αλώβητη θα φανεί στο τέλος αυτής  της εξαιρετικά δύσβατης διαδρομής, όποτε και αν αυτή καταγραφεί...