Οι μεταλλάξεις δεν θα μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Αχ. Γραβάνης

Οι μεταλλάξεις δεν θα μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Ο ιός είναι προγραμματισμένος να μεταλλάσσεται διαρκώς για να επιβιώσει και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, επισημαίνει σε ανάρτησή του ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, εξηγώντας το γιατί. Επίσης κάνει λόγο για «αλγεινή εντύπωση από την  σπασμωδική αντίδραση» της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του αναφέρει: 

«Ο ιός είναι προγραμματισμένος να μεταλλάσσεται διαρκώς για να επιβιώσει. Καμμία έκπληξη. Ο επερχόμενος παγκόσμιος εμβολιασμός θα τον πιέσει ακόμη περισσότερο. Έχουν ήδη περιγραφεί χιλιάδες μεταλλάξεις του, καμμία όμως δεν άλλαξε σημαντικά την βιολογική συμπεριφορά του (ικανότητα μετάδοσης η βαρύτατης προσβολής του ξενιστή). Για τις ‘πρόσφατες’ μεταλλάξεις στην Αγγλία που περιγράφηκαν ήδη από τον Σεπτέμβριο κάποια σχόλια:

1) δεν πρόκειται να αλλάξουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων διότι ακόμη και αν κάποιες μεταλλάξεις είναι πάνω στην πρωτεΐνη-ακιδα την οποία η ανοσοποιηση των εμβολίων χρησιμοποεί, πρόκειται για ολόκληρη την ιικη πρωτεΐνη-ακιδα και όχι κομμάτια της, πράγμα που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν παράγει ένα αντίσωμα κατά μιας και μόνο περιοχής της αλλά μια τεράστια γκάμα αντισωμάτων κατά πολλών περιοχών, αντιγονικών επιτοπων της. Η μετάλλαξη θα μπορούσε να αλλοιώσει την αποτελεσματικότητα κάποιων αντιίκων φαρμάκων, μονοκλωνικων αντισωμάτων που αναπτύσσονται κατά ενός επιτόπου της πρωτεΐνης-ακίδας, ομως ακόμη και αυτά είναι κοκτέιλ αντισωμάτων κατά διαφορετικών επιτοπων της πρωτεΐνης-ακίδας! Η μετάλλαξη αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα των νέων mRNA εμβολίων που μπορούν να επικαιροποιούνται μέσα σε ώρες για τις νέες μεταλλάξεις!

2) η συζήτηση ότι ο μεταλλαγμένος ιός ισως είναι πιο μεταδοτικός χρήζει εργαστηριακής τεκμηρίωσης που δεν μας έχει γνωστοποιηθεί ακόμη: σύγκριση της ικανότητας του απομονωμένου ‘νέου’ ιού να μολύνει ACE2-θετικά ανθρώπινα κύτταρα σε σχέση με αυτήν προηγούμενων στελεχών του ιού. Πρέπει να διευκρινιστεί εάν η αυξημένη μεταδοτικότητα στο Λονδίνο οφείλεται κυρίως στην συμπεριφορά των πολιτών πριν ‘ενοχοποιηθεί’ ο ‘νέος’ ιός. Οι χριστουγεννιάτικες ορδές στα Harold’s προβληματίζουν.

Ο ιός είναι έξυπνος αλλά πολύ νέος σε σχέση με την χιλιάδων ετών εμπειρία του ανοσοποιητικού μας συστήματος να αντιμετωπίζει ανάλογες προκλήσεις. Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα δεν θα υπήρχαμε ως είδος! Για άλλη μια φορά προκαλεί αλγεινη εντύπωση η σπασμωδική αντίδραση της βρετανικής πολιτείας. Τα έχουν κάνει πολλαπλές φορές μπάχαλο με τον παρδαλό τους ηγέτη ...»