Οι κυβερνήτες που προκαλούν εκνευρισμό στον Τραμπ... λόγω κορονοϊου

Οι κυβερνήτες που προκαλούν εκνευρισμό στον Τραμπ... λόγω κορονοϊου

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται από πολλές πλευρές για τον χειρισμό της κρίση του κορονοϊου, οι κυβερνήτες των δύο πιο προβεβλημένων πολιτειών της Καλιφόρνια και της Νέας Υόρκης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Ο Τραμπ μάλιστα επέκρινε μέσω Twitter "ορισμένους" κυβερνήτες πολιτειών που "επιρρίπτουν την ευθύνη για τα δικά τους σφάλματα και τις δικές τους παραλείψεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση", δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τους Γκάβιν Νιουσομ και Άντριου Κουόμο. "Δεν είμαι ικανοποιημένος από τις πολιτείες" που δεν ακολουθούν τις συστάσεις, είπε ο Τραμπ.

Ο Κουόμο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης στηλίτευσε το γεγονός ότι πολλές αμερικανικές πολιτείες ανταγωνίζονται η μια την άλλη όσον αφορά τις αγορές εξοπλισμού και αναλωσίμων που χρειάζονται απελπιστικά.

Ο γιος του άλλοτε κυβερνήτη της ίδιας πολιτείας Μάριο Κουόμο είπε κατά την πρώτη συνέντευξη τύπου για τον κορονοϊό "φταίω εγώ, μπορείτε να κατηγορήσετε εμένα". Με αφορμή την αυτοκριτική του Κουόμο, ο βετεράνος ρεπόρτερ Καρλ Μπερνστάιν είπε χαρακτηριστικά "Αυτές είναι λέξεις που οι Αμερικανοί δεν έχουν ακούσει ποτέ από τον Ντόναλντ Τραμπ". Ο Κουόμο ζητάει την παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να αυξηθούν οι νοσοκομειακές δυνατότητες, που σήμερα περιλαμβάνουν 53.000 κρεβάτια, εκ των οποίων 3.000 κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο κυβερνήτης έχει υψώσει ουκ ολίγες φορές ανάστημα απέναντι στον πρόεδρο με τον οποίο σημειωτέον προέρχονται από την ίδια γειτονιά, το Κουίνς. Μετά από μια πρόσφατη τηλεσυνεδριαση με τους κυβερνήτες, ο Τραμπ άσκησε κριτική στον Κουόμο λέγοντας "πρέπει να κάνεις περισσότερα". Λίγο αργότερα ο κυβερνήτης απάντησε "Αν εγώ πρέπει να κάνω περισσότερα, τότε εσύ δεν κάνεις τίποτα". Παρότι, δύο μέρες αργότερα το επεισόδιο έληξε, ήδη ο Κουόμο θεωρείται από εκατομμύρια Αμερικανούς "ήρωας".

Από την πλευρά του, ο Γκαβιν Νιουσομ, κυβερνήτης της Καλιφόρνιας βρίσκεται και αυτός σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Τραμπ για τον κορονοϊό και όχι μόνο.

Οι δύο είχαν συγκρουστεί σκληρά και το 2018 με αφορμή τις πυρκαγιές που σάρωσαν την πολιτεία. Τότε ο Τραμπ απειλούσε να περιορίσει τα ομοσπονδιακά κονδύλια προς την Καλιφόρνια λέγοντας ότι κάνει «φρικτή δουλειά στη διαχείριση των δασών». Τον περασμένο Σεπτέμβριο άλλωστε, ο πρόεδρος προσπάθησε να καταργήσει στην πράξη το δικαίωμα της πολιτείας της Καλιφόρνιας να θέτει όρια στους ρύπους που εκπέμπουν τα αυτοκίνητά.

Πριν την κρίση του κορονοϊου ο Τραμπ φαινόταν άτρωτος ακόμα και από τους υποψηφίους αντιπάλους του για την προεδρία, τώρα βλέπει να ξεπηδούν ισχυρές φωνές ακόμα και από το πολιτειακό επίπεδο.