Προανακριτική - Novartis: Οι κουκουλοφόροι στόχευαν σε αμοιβή - «Δεν υπάρχει κώλυμα» κατά την Τουλουπάκη

Οι κουκουλοφόροι στόχευαν σε αμοιβή - «Δεν υπάρχει κώλυμα» κατά την Τουλουπάκη

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την απάντηση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στην ενστάσεις που εκφράζει ο επόπτης αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος σχετικά με το γεγονός ότι οι κουκουλοφόροι μάρτυρες μπορεί να κατέθεσαν στην Αμερική εξαιτίας της προσδοκίας της αμοιβής.

Η εισαγγελέας Διαφθοράς στην απάντησή της παραδέχεται ότι γνωρίζει πως ο «Μάξιμος Σαράφης» είναι ένας από τους μάρτυρες που έχει καταθέσει και στις αμερικάνικες αρχές και σύμφωνα με τη νομοθεσία των Αμερικανών δικαιούται αμοιβή. Αυτό, ωστόσο, δεν… προβληματίζει την Ε. Τουλουπάκη, η οποία θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν εγείρει νομικό κώλυμα για την αξιοποίησή του από τη χώρα μας.

«Κατά την κρίση μας, δεν συντρέχει εν προκειμένω περίπτωση ανάκλησης του χαρακτηρισμού του συγκεριμένου μάρτυρα ως Δημοσίου Συμφέροντος καθώς παραμένει σταθερή η νομική άποψη του Γραφείου μας ότι δεν υφίσταται κάποιο νομικό κώλυμα εαν ο συγκεκριμένος μάρτυρας δικαιούται αμοιβής απο Ξένη Αρχή ένεκα στοιχείων που κατέθεσε με οποιοδήποτε τρόπο ενώπιόν της», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Τουλουπάκη προς τον κ. Μπρακουμάτσο, επιμένοντας ότι δεν δημιουργείται κανένα ζήτημα να καταθέσει υπό το ευνοικό καθεστώς και τις ελληνικές αρχές.

Ειδικότερα, η επιστολή της Ελ. Τουλουπάκη προς τον επόπτη αντιεισαγγελέα Π. Μπρακουμάτσο, με ημερομηνία 6.11.2019, αναφέρει:

«Διευκρινίζω ότι οι Εισαγγελείς που χειρίζονται την δικογραφία Novartis έχουν την βεβαιότητα ότι ο μάρτυρας, που καταθέτει με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης” είναι και μάρτυρας ενώπιον των Αμερικανικών αρχών. Όπως σας έχω αναφέρει, αυτή η βεβαιότητα δεν εδράζεται σε επίσημη ενημέρωση. Κατόπιν τούτου θέτουμε υπόψη σας το ανωτέρω γεγονός, όχι για να γνωμοδοτήσετε αλλά για να κρίνετε αν συντρέχει περίπτωση άρσης της κατά το άρθρο 47 παράγραφος 1 νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έγκρισής σας. Ειδικότερα κατά την κρίση μας, δεν συντρέχει εν προκειμένω περίπτωση ανάκλησης του χαρακτηρισμού του συγκεκριμένου μάρτυρα ως Δημοσίου Συμφέροντος καθώς παραμένει σταθερή η νομική άποψη του Γραφείου μας ότι δεν υφίσταται κάποιο νομικό κώλυμα εάν ο συγκεκριμένος μάρτυρας δικαιούται αμοιβής από Ξένη Αρχή ένεκα στοιχείων που κατέθεσε με οποιοδήποτε τρόπο ενώπιόν της. Σε περίπτωση, όμως, που εσείς έχετε διαφορετική νομική άποψη, ήτοι εάν θεωρείτε ότι τα ανωτέρω συνιστούν κώλυμα που προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 47 άρ. 1 ΚΠΔ θέτουμε υπόψιν σας τα ανωτέρω, προκειμένου να προβείτε στις κατά την κρίση σας νομικές ενέργειες».